Vinokoerov na tijdritzege dé favoriet voor de Tour

Na lang zoeken is er eindelijk een echte favoriet gevonden voor de Tour de France. Aleksandr Vinokoerov zei woensdag dat hij de leidersrol graag op zich neemt....

Van onze verslaggeefster Marije Randewijk

Woensdag stelde hij zijn kandidatuur voor de belangrijkste wedstrijd van het jaar door in de Dauphiné Libéré de tijdrit te winnen. Vinokoerov had voor de 40 heuvelachtige kilometers 52.08 nodig. Zijn land- en ploeggenoot Andrej Kasjetsjkin werd op 9 seconden tweede, David Zabriskie derde.

Naast Vinokoerov en Kasjetsjkin meldden zich in Anneyron alle belangrijke klassementsrenners vooraan. De Australiër Cadel Evans werd vierde, Levi Leipheimer achtste en Alejandro Valverde negende. Rabobank-kopman Denis Mentsjov voldeed met de vijfde plaats aan zijn opdracht. De Nederlander Stef Clement verraste met de zesde plaats, op 1.07.

Vinokoerov wordt na het vertrek van Ullrich, Basso en Landis al maanden gezien als de logische Tourfavoriet. De belangrijkste concurrent vindt hij Andreas Klöden uit zijn eigen ploeg. Ze zijn de enigen die op de Champs Elysées al eens op het podium stonden.

Het is dit jaar of nooit, zei de kopman van Astana woensdag na zijn geslaagde test. ‘Ik moet nu wel de Tour winnen, want ik krijg weinig kansen meer met mijn 33 jaar.’

Het zou zijn perfecte scenario zijn en hem in staat stellen in 2008, na een rustig seizoen waarin hij zonder druk wil genieten van zijn sport, zijn carrière te beëindigen. Het zou passen bij de leidersrol zoals Vinokoerov die voor ogen heeft. Maar alleen sportief indruk maken volstaat niet om een volwaardige patron te zijn.

Onlangs bekende Jens Voigt hoe zwaar dat hem was gevallen. Hij vroeg iedereen hem alsjeblieft niet meer als de zielbewaker van de wielersport te zen. De Duitser is in de overlegorganen de officiële woordvoerder van het peloton. Die functie wilde hij nog steeds wel bekleden, maar dat omvat minder dan iedereen denkt.

Het was en is niet zijn taak elke avond Ivan Basso te bellen om erachter te komen wat hij heeft uitgespookt, vond Voigt. Het werd hem de laatste maanden geregeld voor de voeten geworpen dat hij als captain van CSC na de Tour van 2006, die begon met de uitsluiting van de Italiaan, nooit contact zocht met zijn kopman.

Voigt verdedigde zich met de opmerking dat zijn opdracht louter was te bewerkstelligen dat de renners in goede hotels worden ondergebracht en dat de aankomsten in brede straten worden gepland. ‘Als ik overal de oplossing voor had, zou ik me tot voorzitter van de UCI laten kiezen’, zei Voigt. ‘Bovendien heb ik ook een vrouw en vier kinderen. Ik heb naast het wielrennen genoeg zorgen.’

De vraag is of zijn beoogde opvolger als woordvoerder beter geschikt is. Vinokoerov heeft zich nooit ergens over uitgesproken. En hoewel zijn naam nimmer viel in een affaire, achtervolgt het dopingspoor hem wel.

Vorig jaar raakte hij als renner van Liberty Seguros betrokken bij het bloeddopingschandaal Operación Puerto nadat manager Manolo Saiz werd opgepakt. De Spaanse ploeg werd opgedoekt, Vinokoerov vond in Kazachstan een nieuwe sponsor, maar werd wel met zijn ploegmaats uit de Tour geweerd.

In Spanje revancheerde hij zich twee maanden later voor die verbanning door de Vuelta te winnen. ‘Het mes sneed daar aan twee kanten. Ik vergat mijn teleurstelling over de Tour en ik leerde er ook dat ik in staat was een wedstrijd van drie weken te winnen’, zei de Kazach woensdag over die episode.

Dit seizoen valt zijn naam in de Telekom-affaire. Vinokoerov reed tussen 2000 en 2004 voor de Duitse werkgever. Tot vorig jaar consulteerde hij nog altijd Lothar Heinrich, een van de artsen van T-Mobile, die heeft toegegeven renners epo toegediend te hebben en ook is ontslagen. Afgelopen week distantieerde de 33-jarige renner zich van de Duitse dokter. ‘Ik heb geen hulp meer nodig, ik weet zelf wel wat goed voor me is’, zei hij in de Franse krant Aujourd’hui.

Meer woorden wenste hij aan de dopingdiscussie niet vuil te maken. Hij kwam ermee weg. Nog wel. De rol van leider zal hem de komende maanden zonder twijfel zwaar vallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden