Vinokoerov geeft de moed nog niet op

Ze hielden hem aan het lijntje en het deed pijn om te zien. Een renner met zijn kwaliteiten en hart verdiende beter. Aleksandr Vinokoerov mocht van Lance Armstrong woensdag de eerste troostprijs van deze Tour ophalen...

Van onze verslaggeefster Marije Randewijk

Het was de passie en de veerkracht die Vinokoerov tijdens de elfde etappe aan de dag legde waarmee hij het meeste respect afdwong. Hij probeerde het tenminste. De renner uit Kazachstan had zichzelf beloofd op de Col de la Madeleine, de eerste beklimming van de dag, de aanval te openen en hield zich eraan. ‘Je moet risico’s durven nemen’, vertelde de etappewinnaar.

Zijn ploegleider bij T-Mobile zei het anders. ‘We weten ook niet wat we kunnen doen. We moeten de weg terug naar boven vinden’, verwoordde Valerio Piva de radeloosheid in het peloton.

Liefst had Vinokoerov met zijn aanval de ploeg van de geletruidrager uit evenwicht gebracht. Toen dat niet lukte, probeerde hij samen met medevluchter Santiago Botero zoveel mogelijk tijdwinst te boeken. En nadat zelfs die opzet na een dag hard werken maar gedeeltelijk was geslaagd – Vinokoerov maakte 1.35 goed – nam hij genoegen met de etappezege.

Het was zijn tweede in de Tour, maar voor Vinokoerov niets om uitbundig over te doen. Voor iedereen die voor de gele trui naar Frankrijk komt, is een ritoverwinning een troostprijs. Het moet ook de Kazach door merg en been zijn gegaan, toen hij Armstrong na de etappe hoorde zeggen dat Vinokoerov niet langer op zijn lijst met prioriteiten staat en dat hij met zijn ploeg niet iedereen kan terughalen die op zes of zeven minuten staat in het algemene klassement.

‘Als zijn missie een etappezege was, dan is hij geslaagd. Als hij heeft willen proberen mijn ploeg aan het wankelen te brengen, dan heeft hij gefaald’, reageerde Armstrong uitgestreken.

Naar de rentree Vinokoerov in deze Tour werd uitgekeken. Vorig jaar ontbrak de renner van T-Mobile door een ernstige val in de Ronde van Zwitserland. Het jaar ervoor had hij het evenement gekleurd en er een derde plaats aan overgehouden.

Met zijn ongebreidelde aanvalsdrift zou hij als enige dit keer misschien een gat kunnen slaan in de verdediging en Armstrong nerveus kunnen maken. Vinokoerov toonde een eerste keer aan in de etappe naar Nancy, waar hij negentien seconden goedmaakte op Armstrong. Toen leken die er nog toe te doen. Zeker omdat de irritatie van de Amerikaan was gewekt.

Vinokoerov had op de Tour van dit jaar speciaal zijn zinnen gezet. Al in 1999 zeiden de kenners tegen hem dat als hij de Dauphiné Libéré kon winnen, hij ooit ook een serieuze kandidaat voor de Tourzege zou worden. Dat hij dat jaar Armstrong versloeg en dat die anderhalve maand later zijn eerste Franse ronde won, overtuigden de introverte renner van het gelijk van die voorspelling. Maar hij gunde zichzelf de tijd om ervaring op te doen. Vier, vijf jaar zou hij nog nodig hebben.

Maar in 2005 werd Vinokoerov in de klim naar Courchevel dinsdag niet alleen uit het wiel gereden, hij brak ook mentaal en kwam op 5.18 als 24ste over de streep. Het was nog nooit gebeurd dat het karaktermens op zo’n belangrijk podium het hoofd liet hangen. De rustdag had hem opgebroken, verklaarde hij woensdag zelf.

Met zijn conditie was ook in de Tour niets mis, hield Vinokoerov in Briançon vol. ‘Dat heb ik vandaag toch laten zien?’ De waarheid wilde dat Discovery Channel hem en Santiago Botero een voorsprong gunde en die in de laatste kilometers geroutineerd terugbracht naar iets meer dan een minuut.

Op de vraag of Vinokoerov de zege cadeau had gekregen van Armstrong, riposteerde de renner van T-Mobile dat Armstrong daarop het antwoord maar moest geven. Die zei vervolgens dat hij er geen problemen mee had dat een van zijn belangrijkste uitdagers een rit meegraaide.

Niet onbelangrijk daarbij was dat ‘Vino’ de beoogde kopman van Discovery is voor volgend jaar. In de Franse sportkrant L’Équipe gaf de renner zondag toe dat er maar een ploeg is, waarvoor de winnaar van Luik-Bastenaken-Luik T-Mobile zou verlaten en dat dat Discovery is. Hij zou de tijd tot een Amerikaanse opvolger van Armstrong moeten overbruggen.

Vinokoerov past in de visie van de Amerikanen om de Tour ook de komende jaren tot het belangrijkste evenement van het jaar uit te roepen. De komende twee, drie jaar zal hij zich volledig richten op de Tour, in de klassiekers zullen ze hem niet meer zien. Een jour sans kon hem van dat voornemen niet afbrengen. ‘Ik ben altijd optimistisch, ook in deze ronde. Ik ga het nog wel een keer proberen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden