Vinkenslag

Voor de derde keer in minder dan een jaar moest er een enorme politiemacht aan te pas komen om orde op zaken te stellen in het Maastrichtse woonwagenkamp Vinkenslag....

Op 20 mei vorig jaar werden zevenhonderd politieagenten ingezet tegen de ruim driehonderd bewoners van het kamp om hennepkwekerijen te ontmantelen. Op 2 juli vergezelden 450 man van de mobiele eenheid inspecteurs en controleurs van energiebedrijf Essent naar de Vinkenslag.

De strijd tegen jaren van wetteloosheid in 'vrijstaat' Vinkenslag heeft alleen al aan politie-inzet een slordige miljoen euro's gekost. De economische schade als gevolg van de urenlange blokkade op de A2 van eergisteren valt moeilijk te becijferen.

Burgemeester Leers van Maastricht verklaarde ferm dat deze schade zal worden verhaald op de actievoerders. Of daarvan iets terecht zal komen, is zeer de vraag. Dat Leers als eerste vorig jaar het initiatief heeft genomen om de be woners van Vinkenslag mores te leren, valt op zichzelf te prijzen.

Maar bij de werkwijze van de Maastrichtse korpschef moeten vraagtekens worden gezet. Het uiteindelijke doel, van Vinkenslag een 'gewone woonwijk' te maken, met brave burgers die zich aan alle voorschriften houden, netjes belasting betalen en zich onthouden van illegale activiteiten, is nog lang niet in zicht.

In de eerste plaats valt op dat Maastricht volledig werd verrast door de woede van de bewoners, die ten grondslag lag aan de blokkade van de A2. Uit het opruimen van nieuwe wietkwekerijen blijkt eveneens dat de acties van vorig jaar geen vervolg hebben gekregen. Wanneer men van de bewoners van Vinkenslag nette burgers wil maken, is het onderhouden van intensief contact een eerste vereiste.

Uiteraard moeten mensen die de wet aan hun laars lappen worden aangepakt. Dat Leers niet voor de weg van de minste weerstand heeft gekozen, valt te prijzen. Maar de manier waarop de burgemeester nu te werk is gegaan, lijkt op het tegenovergestelde: de weg van de meeste weerstand. Zijn aanpak is allesbehalve de-escalerend. Niet alleen worden alle bewoners van Vinkenslag op hoop gegooid, ook de rest van de 35 duizend woonwagenbewoners in Nederland voelt zich in een hoek gezet.

Het beleid ten aanzien van de woonwagenbewoners is in de loop der jaren van het ene uiterste naar het andere gezwalkt. Van gedogen naar repressie, van grote kampen naar kleine, van begrip en welzijnswerk naar politiegeweld en strafrechtelijke vervolging. Grenzen stellen is noodzakelijk, maar een vergelijk met deze grote groep vrijbuiters veronderstelt inlevingsvermogen van de autoriteiten. Daarvan is nog weinig te merken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden