Vinger truc

De tablet doet het prima als doka. Honderden apps helpen de hobbyfotograaf bij het nabewerken van zijn beelden. V toont de aardigste.

DOORPETER VAN AMMELROOY EN BARD VAN DE WEIJERFOTONADJA KIEFT

Hij staat nog ergens in een doos in de berging, de Meopta Axomat 4 kleurenvergrotingskoker uit de jaren zeventig. Drie verhuizingen geleden zat hij ook al in die doos. Het apparaat is al vele jaren overbodig dankzij Photoshop, de elektronische doka die zo veel makkelijker werkt en zo veel meer kan. Maar sinds de komst van de tablet staat ook Photoshop steeds meer te verstoffen.

De tablet is een ideale doka voor de digitale hobbyfotograaf. Er zijn letterlijk honderden apps verkrijgbaar voor het bewerken van foto's, vaak gratis of voor een habbekrats. Tussen het aanbod zitten veel onetrickpony's: apps die één aspect van het fotobewerken beheersen, en dat doorgaans heel goed doen, zoals Color Splash of Vignette. Andere, zoals Photoshop Touch en iPhoto proberen alle mogelijkheden te bieden. Geen enkele consumenten-app kent alle trucs van Photoshop of vergelijkbare pakketten. Wie echt het maximale uit zijn fotocollectie wil halen, blijft aangewezen op de brute rekenkracht van de desktop. Maar voor de meeste foto's is het gebruik van Photoshop even noodzakelijk als het doen van weekendboodschappen met een dieplader. Bijna alles kan op de tablet, mits de juiste apps worden gebruikt. Is nog gezelliger ook, lekker de skivakantiereeks bewerken op de bank in de woonkamer. We maakten een selectie, plus enkele tips.

Apps voor iOS

iPhoto (€ 4,49)

Veel mogelijkheden voor weinig geld: de app kan alle bekende bewerkingen toepassen op foto's, zoals kleurcorrectie, uitsneden (inclusief handige horizonrechtzetter) en filters. iPhoto koppelt gebruiksgemak aan complexe mogelijkheden. Het vraagtekentje bovenin het scherm neemt vooral bij beginnende bewerkers veel stress weg. Al dat gebruiksgemak heeft ook nadelen: zo heb je bijvoorbeeld geen invloed op de kwaliteit waarmee iPhoto bewerkte foto's opslaat.

Photoshop

Touch, (ook Android € 8,99)

Zonder ervaring met Photoshop is het verkennen van deze app best lastig, omdat de iconen sterk zijn geënt op het professionele bewerkingspakket. Wie de desktopversie niet kent, zal af en toe moeten gissen over hun functie. Photoshop Touch werkt minder intuïtief dan iPhoto, maar de mogelijkheden zijn veel groter: bijna alle trucs van zijn grote broer kent deze tabletversie ook. Waarvan de belangrijkste vermoedelijk de lagen zijn: hiermee kunnen allerlei effecten over elkaar worden gelegd (en weer verwijderd) zonder het originele beeldbestand aan te tasten.

Filterstorm

(€ 3,95)

Dit is de enige van de genoemde beeldbewerkingspakketten die niet gebaseerd is op bestaande software. Filterstorm is speciaal gemaakt voor de iPad (en iPhones). Het aardige is dat het qua gebruiksgemak en mogelijkheden precies tussen bovengenoemde in zit: Filterstorm werkt intuïtiever dan Photoshop Touch (al ogen sommige onderdelen vreemd genoeg zeer Windows 3.11) en kan meer dan iPhoto. Zo kan het programma werken met lagen, maar maximaal vijf. In de praktijk zijn dat er genoeg. Aanpassing van contrast en helderheid is zeer uitgebreid en er zijn filters om ruis te onderdrukken en ook om Instagram-achtige effecten te maken. Handelingen die uitgevoerd moeten worden op meerdere foto's kunnen worden opgeslagen om bij een volgende foto weer te worden 'afgespeeld'. Scheelt werk. Deze 'handelingen' kunnen ook met anderen worden gedeeld, zie de website van Filterstorm voor voorbeelden.

Apps voor Android

Camera Zoom FX

(tijdelijk € 0,99)

In Googles Play-winkel wemelt het vooral van de apps waarmee je foto's achteraf pimpt. Camera Zoom FX laat je ook bij het schieten van de opname al spelen met instellingen als autofocus en witbalans. Maar ook met de beeldverdeling, tot aan de gulden snede toe (favoriet bij Salvador Dali en reclamefotografen).

Camera Zoom FX laat je saaie beelden makkelijk verfraaien. De filters en effecten variëren van subtiel tot grotesk. Zo kun je de Britse koningin in een eigen kiek monteren. Een Halloween-filter brengt een zombie-waas over een gezicht.

CameraMX

(gratis)

Nog een app die je de werkelijkheid al laat manipuleren voor je afdrukt. Als bonus krijgt je er gratis 500 MB internetopslag bij.

Little Photo

(gratis)

Een veelzijdig nabewerkingspakket met tientallen effecten met intrigerende namen als 'magisch poeder' en 'hellevuur'. Het prettige aan Little Photo is dat je met een schuifregelaar aan kunt geven hoe sterk je een effect wilt hebben.

Fast Burst Camera

(€ 3,35)

Inzetten bij snelbewegende objecten, zoals sporters, kinderen en katten. De app kan tot 30 opnamen per seconde maken, helaas wel in lage resolutie.

Ultra Burst Camera

(€ 3,90)

Dit beeldbewerkingspakket voert het aantal opnamen in een seconde op tot 100, maar alleen in zwart-wit.

Multi-Lens Camera

(gratis)

Hiermee kun je meteen collages fotograferen en hoef je niet achteraf meerdere opnamen bij elkaar te vegen. De makers leveren er vijftig sjablonen bij om twee tot vijf kiekjes te combineren.

(Getest op een Samsung Galaxy Tablet 10.1 v.1)

Windows Phone 8

PicLabs

(gratis)

Voor het snel verfraaien van een saaie kiek is Piclabs een goede eerste tussenhalte. In een overzichtelijk menu pas je de helderheid en het contrast van een foto aan. Daarna maak je de boel af met een keuze uit een handvol effecten en simpele kaders.

Phototastic Free

(gratis of € 1,99)

Hiermee maak je snel collages van meerdere opnamen. De gratis versie levert daarvoor vijftig sjablonen, de betaalde versie voegt het gereedschap voor beeldbewerking, filters en effecten toe.

Photograffiti

(€0,99)

Met deze app voeg je tekstballonnen toe zoals ze in strips gebruiken, stempels (GAME OVER!), maar ook snorren, sieraden, maskers en die blokkerige beelden die ze in de krant over boeventronies plakken.

Photofunia

(gratis)

Hiermee monteer je een portret op een billboard op Time Square in New York of de voorpagina van een krant. Of je zet je gezicht in een still uit een vampierenfilm. Er is keuze uit 329 sjablonen.

Face Swap

Uit de Microsoft-labs komen drie gratis apps om gezichten te bewerken. Face Swap verwisselt de hoofden van twee mensen op een foto. Face Mask voegt allerlei rare attributen aan een portret toe. Face Touch laat je de uitdrukking op een gezicht wijzigen.

Composite

(€ 1,99)

Van alle beeldbewerkers is deze app de bijzonderste. Je schildert met de app effecten over het livebeeld van de ingebouwde videocamera. Het resultaat kan makkelijk voor Kunst met een K doorgaan.

CamWow

(gratis)

Een app die je rechtstreeks vreemde effecten laat toepassen op het beeld van de camera. Ook hier de boevenblokjes, een spiegeleffect en hallucinerende kleuren.

(Getest op Nokia Lumia 920 en HTC Phone 8X)

b Kijk voor aanschaf van een fotobewerkingsapp of deze de resolutie van de gebruikte fotocamera aan kan. De nieuwste digitale camera's hebben foto's van meer dan 20 tot 30 megapixel. Er zijn apps waarvoor dit te veel van het goede is. Deze apps brengen de resolutie terug. Mogelijk gevolg: in het ongunstigste geval resteert een bestand van slechts 5 megapixel. Onder meer iPhoto (iOS) kan wel hoge resoluties aan. Een andere zware app, Photoshop Touch, werkt met bestanden tot 12 megapixel.

b Maak spaarzaam gebruik van filters. Bijna elk fotopakket kan kleurige jarenzeventigfoto's maken of beelden voorzien van extra vignettering waarbij het beeld naar de hoeken donkerder wordt. Denk aan de foto's van Instagram of Hipstamatic. Nu vinden we dat buitengewoon kek, maar over een jaar of twee zullen deze foto's vermoedelijk enorm gedateerd ogen.

b Bewaar altijd een kopie van het originele bestand. Bijna alle fotobewerkingsprogramma's beschadigen de beelden. Dat komt door de wijze van opslaan. Meestal gebeurt dat in het zogenoemde jpg-formaat, dat bestanden handig inpakt zodat ze minder ruimte innemen op de harde schijf of in het interne geheugen. De meeste camera's gebruiken ook een jpg-achtige techniek om beelden te bewaren. Het nadeel is echter dat elke keer als je een kopie opslaat, de beeldkwaliteit een klein beetje achteruit gaat. Na een of twee keer zie je dat niet of nauwelijks, maar na een keer of vijf opslaan, verschijnen er duidelijke fouten in beeld, met name bij contrastrijke gebieden. Bewaar daarom het origineel, zodat je altijd weer bij de bron met de hoogste kwaliteit kunt beginnen, als dat nodig is.

b Het kan een hele toer zijn om foto's vanuit een digitale camera in een iPad te krijgen. Bijna altijd moet een omweg worden bewandeld, bijvoorbeeld via Dropbox, een online-opslagdienst. In de meeste tablets die op Android draaien, steek je gewoon de geheugenkaart uit je camera in de tablet en kun je de bestanden die erop staan kopiëren. Om rechtstreeks bestanden in de iPad te krijgen, is er een zogenoemde Connection Kit van Apple. Kost 29 euro. Dank je Apple.

Tips: handig foto's bewerken

(maar nog wel op Marktplaats verkrijgbaar: uw favoriete gadget van toen)

We zijn op zoek naar de gadget die uw leven heeft verrijkt, maar die niet meer verkrijgbaar is - behalve op Marktplaats. De Walkman uiteraard, of een van de eerste versies van de game Pong. Wellicht de Palm Pilot? Uw eerste Texas Intruments rekenmachine? Mail uw suggesties plus een korte beschrijving wat deze gadget voor u heeft betekend aan: v@volkskrant.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden