Vinex-plek in Utrecht minder dicht bebouwd

Projectontwikkelaars willen duizend nieuwbouwwoningen minder bouwen dan afgesproken in het Utrechtse Vinex-project Leidsche Rijn. Zij zijn bang dat ze met onverkoopbare woningen blijven zitten als de woningmarkt straks weer in evenwicht is....

FERRY HAAN

Van onze verslaggever

Ferry Haan

ROTTERDAM

Directeur-generaal L. Kokhuis, van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu(VROM), bracht het nieuws op het VROM-congres 'Panorama Vinex'.

De Utrechtse wethouder van Volkshuisvesting, A. Rijckenberg, reageerde onaangenaam verrast.

De marktpartijen geven hiermee toe aan bezwaren tegen het bouwen van eengezinswoningen op steeds kleinere stukjes grond. Wanneer VROM uitdunning van het Leidsche Rijn-project toestaat, zullen mogelijk andere Vinex-projecten volgen. Het Vinex-beleid gericht op het bouwen van 500 duizend huizen tot 2005 ligt onder vuur.

Het VROM-congres stond onder voorzitterschap van de oud-voorzitter van de vaste Tweede Kamercommissie voor Volkshuisvesting, M. Versnel-Schmitz. Zij zei zich al jaren te verwonderen over de nieuwbouw op de Vinex-locaties. Voor het zomerreces van de Tweede Kamer sneuvelde de actualisering van het Vinex-beleid van VROM-minister Margreet de Boer. De Kamer bleek zeer bezorgd over de kwaliteit van de Vinex-nieuwbouw. Versnel: 'De gemeenten en projectontwikkelaars laten te weinig ruimte voor tuinen en balkonnen.'

Versnel wijst op de bijzondere bestuurlijke situatie rond Leidsche Rijn. Het project wordt gebouwd op het grondgebied van twee gemeenten: de Stad Utrecht en het dorp Vleuten-De Meern. De laatste gemeente is bang dat het dorpse karakter door Leidsche Rijn verloren gaat. Daarom willen de marktpartijen nu het aantal woningen in dit deel verminderen. Een woordvoerster van Vleuten-De Meern geeft toe dat er over Leidsche Rijn onderhandelingen gaande zijn met de marktpartijen en het ministerie van VROM.

Maar volgens de Utrechtse wethouder Rijckenberg kan Vleuten-De Meern niet onder de gemaakte afspraken uit. Duizend woningen minder in de Leidsche Rijn brengt haar in grote problemen. Utrecht heeft namelijk de krapste woningmarkt in Nederland. Pikant is dat Utrecht bij de Provinciale Staten pleit om Vleuten-De Meern bij de domstad te voegen. Het dorp verzet zich daar fel tegen.

VROM-staatssecretaris Tommel heeft gemeenten onder druk gezet om hun Vinex-bouwdoelstellingen na te komen. Hij dreigt subsidies terug te vorderen als in 2000 niet aan de bouwdoelstellingen is voldaan. Pas dan gaat het ministerie bekijken hoe groot de Nederlandse woningbehoefte nog is.

Directeur-generaal Kokhuis zei gisteren dat de Nederlandse woningmarkt nu eigenlijk al in evenwicht is. Maar tot 2000 houdt VROM de gemeenten aan de gemaakte bouwafspraken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden