Vindingrijke televisie en nieuwe gezichten bij 3Lab

TV-recensie Gidi Heesakkers

Echt origineel zijn veel nieuwe programma's niet. 3Lab toont in ieder geval eens wat nieuwe gezichten.

Shay Kreuger. Beeld Funx

Shay Kreuger is dj bij radiostation FunX. Ze krijgt geregeld post van Pancho, een man die in een Nederlandse gevangenis zit. 'Hierbinnen heeft negen van de tien mensen met een radio FunX aan', schreef hij in een van zijn eerste brieven. 'Graag wil ik een paar nummers doorgeven die ik lekker vind. Michael Jackson met They Don't Care About Us en het salsanummer van Fruko, El Preso. Groeten uit celblok b, Pancho.'

De brieven van Pancho maakten Kreuger nieuwsgierig, dus schreef ze terug. Hun correspondentie vormde het uitgangspunt voor de driedelige serie Brieven van Pancho, waarin Kreuger onderzoekt wat briefcontact voor gevangenen betekent. Ze maakte 'm in eerste instantie voor VPRO-site Dorst, maar de eerste aflevering kwam zondag ook op tv, bij 3Lab op NPO3.

Even ophelderen: Dorst is 'het audiovisuele lab voor vernieuwing' van de VPRO, waar de omroep werk van onervaren makers presenteert. 3Lab is de naam van de jaarlijkse experimentenweek op NPO3, ooit in het leven geroepen om innovatie bij de omroepen te stimuleren. Buiten de vijfdaagse in de zomer om is de proeftuin gevestigd op internet. Sinds half oktober is er ook elke week een uur zendtijd op NPO3, in de staart van de zondagavond.

Brieven van Pancho

Kijk hier de eerste aflevering terug.

Met een gast kijkt presentator Eva Cleven naar 'nieuwe, verfrissende programma's, gemaakt door jonge makers'. Het idee is in de uitvoering een tikje knullig. En echt vernieuwend zijn de meeste probeersels die 3Lab de afgelopen jaren uitserveerde niet; ze borduren veelal voort op programma's die we al kennen. Wezenlijk nieuwe televisie is een zeldzaam vertoond fenomeen. Dat weten de mensen van 3Lab ook, blijkt uit de omschrijving op de site die je zou kunnen lezen als disclaimer. Maar hé: 'Experimenteren is groeien door aan de slag te gaan.'

Het prettige aan de late 3Lab-zondag is in elk geval dat je eens nieuwe gezichten te zien krijgt, zoals penvriendin Kreuger, wier korte minidocumentaire zo op het eerste gezicht de moeite waard lijkt.

Nee, dan RTL4, dat gewoon weer een nieuw kunstje heeft verzonnen voor - verrassing! - Bekende Nederlanders. In Het perfecte plaatje mag de unieke soort zich de komende maandagavonden bewijzen als fotograaf.

Aan de BN'er die een andere uitdaging zoekt, stelde productiehuis Tuvalu onlangs een al even erbarmelijk format in het vooruitzicht: iemand kreeg daar de handen op elkaar voor een 'survivalshow' waarin sterren met een geit door onherbergzaam gebied trekken. Eenmaal gearriveerd op de bestemming blijkt het dier op het menu te staan van een afsluitend feestmaal met de plaatselijke bevolking. Gewetensvraag: eten ze de viervoeter op of sparen ze hun vriend?

Kiezen voor dat laatste mag natuurlijk niet onbestraft blijven. 'Het programma is nog in ontwikkeling', zei Taco Zimmerman van Tuvalu tegen De Telegraaf. 'Maar we denken nu aan de optie dat ze dan te voet weer dezelfde weg terug moeten afleggen, inclusief dier.'

Kijk, zo kennen we de vindingrijke tv-maker weer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.