Vindicat-slachtoffer doet alsnog aangifte

De jongen die bij de introductieperiode van de Groningse studentenvereniging Vindicat zwaargewond raakte omdat een andere jongen op zijn hoofd ging staan, heeft alsnog aangifte gedaan. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag laten weten. Het onderzoek loopt nog. Wanneer het tot een mogelijke strafzaak komt, kan een woordvoerder nu nog niet aangeven.

Redactie
Vindicat kwam deze maand meerdere keren in opspraak. Beeld anp
Vindicat kwam deze maand meerdere keren in opspraak.Beeld anp

Het slachtoffer liep afgelopen augustus een hersenoedeem op, een gevaarlijke zwelling in de hersenen door vochtophoping, maar zag in eerste instantie af van aangifte. Begin oktober liet het OM desondanks weten toch een strafrechtelijk onderzoek te starten. 'Het gaat om een ernstig incident met een grote maatschappelijke impact', zo verklaarde persofficier Pieter van Rest het besluit.

Het bestuur van de Groningse studentenvereniging deed enkele dagen daarna ook aangifte. Vindicat wilde het voorval oorspronkelijk afdoen met een intern onderzoek, maar dat leidde tot veel kritiek. De vereniging verklaarde dat de aangifte het gevolg is 'van voortschrijdend inzicht'. Het bestuur heeft de leden die verdacht worden van betrokkenheid inmiddels geschorst. Met ingang van volgend jaar schrapt Vindicat de omstreden zwijgclausule uit het contract dat nieuwe leden moeten tekenen. Op uit de school klappen over de ontgroening staat een geldboete van 25 duizend euro.

Het incident volgde op het uitlekken van een lijst waarop het uiterlijk van eerstejaars studentes werd beoordeeld. Op de lijst stonden de namen van vrouwelijke leden van Vindicat, inclusief foto, contactgegevens en een 'score' voor hun bedprestaties. Vindicat heeft inmiddels dertien leden inmiddels geschorst vanwege dit document.

Ook werd begin oktober bekend dat de politie een twintigjarig Vindicat-lid heeft aangehouden voor een ander voorval. Hij zou met een luchtbuks op een huis van de vereniging hebben geschoten.

De Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en de gemeente Groningen maakten vorige week duidelijk helemaal af te willen van ontgroeningspraktijken bij studentenverenigingen. Bij Vindicat moet een externe commissie toezien op een koerswijziging. De studentenvereniging Albertus Magnus, die ook ontgroent, heeft een eigen commissie in het leven geroepen om 'een gerichte evaluatie en analyse te maken van afgelopen introductietijd'.

Lees ook

Nederlandse studentenverenigingenkomen voorlopig niet op de lijst Immaterieel Erfgoed.

Waarom het afschaffen van ontgroening een slecht idee is - Verslaggeverscolumn Margriet Oostveen (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden