Vindicat schorst roeivereniging wegens 'Slet-bokaal'

Het Groningse studentencorps Vindicat atque Polit schorst roeivereniging Aegir vanwege seksisme. Steen des aanstoots is de uitreiking van de 'Slet van de Zomer Bokaal' in clubblad De Ster.

Het Groningse studentencorps Vindicat. Beeld anp
Het Groningse studentencorps Vindicat.Beeld anp

'Er waren natuurlijk meerdere gegadigden voor deze prestigieuze prijs in de running, maar helaasch er kan er maar eentje winnen', aldus de aankondiging in het verenigingsorgaan, dat in handen is van het Groningse stadsblog Sikkom. 'Niet zomaar een mijne Damesch en Heeren, de vrouw die er met de Slet van de Zomer Bokaal vandoor gaat is een jong hertje die afgelopen jaar de oceaan is overgestoken om onze G.S.R. te betreden.'

Het bestuur van de roeivereniging heeft de auteur van het artikel en de eindredacteur van de uitgave geschorst. 'De seksistische column is beneden alle peil en vooral richting onze vrouwelijke leden zwaar beledigend. Binnen Aegir moet iedereen zich prettig en veilig kunnen voelen bij het uitoefenen van de roeisport en andere verenigingsactiviteiten', reageert praeses Sándor Kruse.

'Wij zijn als bestuur geschokt door de publicatie in het verenigingsblad van onze sub-vereniging G.S.R. Aegir', laat Vindicat-rector Stijn Derksen weten in een schriftelijke reactie. 'Wij leggen G.S.R. Aegir het aankomende verenigingsjaar een schorsing op en zullen hen de ruimte bieden om - net als Vindicat - seksisme binnen de vereniging tegen te gaan.'

Vindicat raakte vorig jaar in opspraak vanwege een interne 'banga-lijst', waarin vrouwelijke leden ('hete herten') met sterren werden beoordeeld op hun bedprestaties - met toevoeging van hun 06-nummer. Ook kwam uit dat een aspirant-lid van de vereniging tijdens de ontgroening ernstig gewond raakte door toedoen van een ouderejaars.

'Interne kwestie'

De universiteit deed de incidenten in eerste instantie af als een 'interne kwestie'. Nadat minister Jet Bussemaker (Onderwijs) daar tegen ageerde, stelden het universiteitsbestuur en de burgemeester van Groningen dat het afgelopen moest zijn met ontgroenen.

Zo'n vaart liep het niet. Er kwam een commissie die Vindicat dwong tot een 'kritische zelfevaluatie' en een 'cultuurverandering'. Daarop verkreeg het corps onlangs 'onder strikte voorwaarden' een accreditatie voor een jaar.

Ondanks de incidenten meldden zich afgelopen introductieperiode 470 nieuwe leden aan bij Vindicat. Dertig meer dan in 2016 en het hoogste aantal in 27 jaar.

Aegir is vanmiddag niet welkom bij de opening van het academisch jaar. De Slet-bokaal is 'verwerpelijk' en in strijd met de gedragscode voor studentenorganisaties die ook Aegir ondertekende, aldus het universiteitsbestuur. De roeivereniging kreeg vorig jaar 13.326 euro subsidie van de universiteit.

Lees meer over Vindicat en ontgroeningen

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de 24-jarige man vervolgen die wordt verdacht van zware mishandeling van een lid van studentenvereniging Vindicat, tijdens de ontgroening op 25 augustus 2016 in Groningen.

Het hoofdletsel van een aspirant-lid van de Groningse studentenvereniging Vindicat past in een lange reeks incidenten tijdens ontgroeningen. Wordt het tijd voor een verbod op het ritueel dat zowel verbroedert als kwetst?

Waarom het afschaffen van 'onzinnige rituelen' een slecht idee is, leest u in de verslaggeverscolumn van Margriet Oostveen.

Over de excessen van ontgroeningen hebben we alles kunnen lezen. Maar je wordt er ook 'weerbaar' van, zeggen leden en oud-leden, en je leert 'je plek kennen'. Wat leert onze elite eigenlijk bij het Corps?

Wat de aanpak van de Vindicat-bangalijst over 'onze' cultuur zegt, correspondent Margriet Oostveen ging op onderzoek uit in Groningen

Het zwijgen van de studentengemeenschap over de banga-lijst is onacceptabel, stelt Marije van Rest, oud-lid van studentenvereniging de L.V.V.S Augustinus in Leiden. 'Ik ben vast niet de enige vrouw die denkt: Wat als mij dit was overkomen?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden