Vindicat-lid (24) vervolgd voor zware mishandeling bij ontgroening

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de 24-jarige man vervolgen die wordt verdacht van zware mishandeling van een lid van studentenvereniging Vindicat, tijdens de ontgroening op 25 augustus 2016 in Groningen. Het slachtoffer, een aspirant-lid van de vereniging, had ernstig letsel aan zijn hoofd opgelopen doordat een persoon op zijn hoofd zou zijn gaan staan.

Jurre van den Berg
Studentenvereniging Vindicat in Groningen. Beeld anp
Studentenvereniging Vindicat in Groningen.Beeld anp

In oktober 2016 gelastte het OM een strafrechtelijk onderzoek. Daarbij werden meerdere getuigen gehoord, medische rapportages opgevraagd en aangiften opgenomen tegen de vermoedelijke dader, door het slachtoffer en door de studentenvereniging. In maart van dit jaar werd de verdachte gehoord. Op basis van het onderzoek besluit het OM tot strafvervolging over te gaan. Een zittingsdatum is nog niet bekend.

Het slachtoffer en de vereniging deden aanvankelijk geen aangifte. Vindicat wilde het incident laten afhandelen door een interne commissie. Na maatschappelijke druk en een aansporing van de Groningse burgemeester Den Oudsten kwamen de aangiftes er toch. Het OM startte daarop een onderzoek.

Verdachte welkom op Vindicat

Het bestuur van Vindicat vindt het een goede zaak dat er voortgang is in het onderzoek naar het incident, schrijft de studentenvereniging in een verklaring. 'Wij laten het strafrechtelijk onderzoek over aan het OM. Uiteindelijk zal de strafrechter een oordeel uitspreken over de vraag of ons lid zich schuldig heeft gemaakt aan strafbare feiten of niet.'

Het bestuur schrijft verder dat de verdachte pas schuldig is als de rechter dat heeft bepaald. 'Hij is vrij om zich op Vindicat te begeven zolang hij niet schuldig is verklaard.'

Met het slachtoffer staat de vereniging naar eigen zeggen in goed contact. 'Het gaat goed met hem. Hij heeft geen blijvend letsel als gevolg van het incident en is actief lid van Vindicat.'

Moet er een verbod komen op ontgroeningen? Wat leert onze elite eigenlijk bij het corps?

Over de excessen van ontgroeningen hebben we onlangs alles kunnen lezen. Maar je wordt er ook 'weerbaar' van, zeggen leden en oud-leden, en je leert 'je plek kennen'. Wat leert onze elite eigenlijk bij het Corps?

Het hoofdletsel van een aspirant-lid van de Groningse studentenvereniging Vindicat past in een lange reeks incidenten tijdens ontgroeningen. Wordt het tijd voor een verbod op het ritueel dat zowel verbroedert als kwetst?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden