Vindicat krijgt voorlopig geen bestuursbeurs meer van Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool betalen voorlopig geen bestuursbeurzen uit aan Vindicat. De studentenvereniging is opnieuw in opspraak gekomen. Leden zouden zich onder meer hebben misdragen in een sushirestaurant. De politie is inmiddels een onderzoek begonnen naar dit incident.

Kaya Bouma
Het Groningse studentencorps Vindicat. Beeld ANP
Het Groningse studentencorps Vindicat.Beeld ANP

Waarom komen de onderwijsinstellingen hier nu mee?

De incidenten rondom Vindicat stapelen zich op. Het heftigste voorval is van een jaar geleden. Toen belandde een aspirant-lid met ernstig hoofdletsel in het ziekenhuis nadat een ouderejaars op zijn hoofd was gaan staan. Eerder die week haalde de vereniging het nieuws omdat er een lijst circuleerde met namen en nummers van 'hete herten', vrouwelijke leden. Een half jaar later deed een studente een boekje open over 'slutshaming' bij de vereniging.

Ook dit jaar is het raak. Begin september schorste Vindicat roeivereniging Aegir omdat ze de 'Slet van de Zomer Bokaal' hadden uitgereikt. Afgelopen week kwam Vindicat in opspraak vanwege een uit de hand gelopen etentje in een sushirestaurant. De studenten zouden het personeel hebben geïntimideerd, een gat in de wc-deur hebben getrapt en tegen de muur hebben geplast. Volgens de manager van het restaurant is het verhaal 'erg opgeblazen'. De politie onderzoekt het incident.

Voor de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Hanzehogeschool is het de druppel. 'Het is een keer klaar', zegt Jorien Bakker, woordvoerder van de RUG. 'Vindicat krijgt een jaar om te bewijzen dat ze hun leven gebeterd hebben.' De studenten kunnen de beurzen (in totaal ruim 33 duizend euro) met terugwerkende kracht alsnog krijgen, maar alleen als zich het komende jaar geen nieuwe incidenten voordoen én als uit het politieonderzoek blijkt dat het voorval in het sushirestaurant inderdaad is overdreven.

Het Vindicat-bestuur laat weten begrip te hebben voor de maatregel. De vereniging doet ook zelf onderzoek naar het incident, zegt oud-rector Stijn Derksen. 'Onze eerste inschatting was dat de overlast mee leek te vallen, maar als blijkt dat onze leden inderdaad over de schreef zijn gegaan zullen we hard optreden en studenten schorsen.'

Worden studentenverengingen vaker gestraft bij incidenten?

In Groningen is het de eerste keer dat de universiteit en hogeschool de beurs van een studentenvereniging opschorten. In andere steden is het vaker voorgekomen. Zo trokken de Universiteit Utrecht en de Hogeschool van Utrecht in 2002 bijna 60 duizend euro aan subsidie in voor studentenverenigingen Veritas en Unitas vanwege een uit de hand gelopen ontgroening.

Ook de TU Delft heeft meermaals de subsidie ingetrokken. Dit jaar nog wordt Virgiel gekort omdat een student vorig jaar bij de ontgroening een zware hersenschudding opliep. De studentenvereniging was ook niet welkom tijdens de introductieweek van de universiteit.

De Sushi Mall waar vorige week een paar honderd studenten van Vindicat vernielingen zouden hebben aangericht. Beeld ANP
De Sushi Mall waar vorige week een paar honderd studenten van Vindicat vernielingen zouden hebben aangericht.Beeld ANP

Heeft het zin?

De Universiteit Utrecht denkt dat het zin heeft gehad om de subsidie tijdelijk stop te zetten. 'Daardoor merkten de studenten dat het menens was', zegt woordvoerder Maarten Post. Op de lange termijn is straffen alleen niet genoeg. 'Wij hebben destijds een heel pakket aan maatregelen ingesteld. Er is onder andere een gedragscode opgesteld voor de ontgroening, die elk jaar wordt vernieuwd. En er is een onafhankelijke adviescommissie gekomen voor de groentijd.' Maatregelen die in Groningen overigens ook zijn getroffen.

De Universiteit Delft is ook voorzichtig positief. 'We kunnen niet achter de muren kijken, maar we hebben de indruk dat het bestuur van Virgiel bezig is met verbeteringen', zegt woordvoerder Michel van Baal.

Maar het geheugen van studentenverenigingen is beperkt. Historicus Pieter Caljé van de Universiteit Maastricht ziet een golfbeweging. Na te veel incidenten ontstaat maatschappelijke discussie, waarna er hervormingen komen en studenten hun leven beteren, om vervolgens - jaren later - de teugels weer te laten vieren. 'Het is een golfbeweging die parallel loopt aan grote maatschappelijke veranderingen', zei Caljé onlangs in de Volkskrant. 'Na de Tweede Wereldoorlog en in de jaren zestig en zeventig kwam het traditionele studentenleven onder vuur te liggen. Telkens herpakken de verenigingen zich.'

Lees meer over Vindicat en ontgroeningen

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de 24-jarige man vervolgen die wordt verdacht van zware mishandeling van een lid van studentenvereniging Vindicat, tijdens de ontgroening op 25 augustus 2016 in Groningen.

Het hoofdletsel van een aspirant-lid van de Groningse studentenvereniging Vindicat past in een lange reeks incidenten tijdens ontgroeningen. Wordt het tijd voor een verbod op het ritueel dat zowel verbroedert als kwetst?

Waarom het afschaffen van 'onzinnige rituelen' een slecht idee is, leest u in de verslaggeverscolumn van Margriet Oostveen.

Het zwijgen van de studentengemeenschap over de banga-lijst is onacceptabel, stelt Marije van Rest, oud-lid van studentenvereniging de L.V.V.S Augustinus in Leiden. 'Ik ben vast niet de enige vrouw die denkt: Wat als mij dit was overkomen?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden