Vindersloon gestolen goed vastgesteld op 10 procent

Nederlanders hebben recht op een vindersloon van 10 procent als zij gestolen goed bij de eigenaar terugbezorgen. Dit is het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad die heeft bepaald dat autoverzekeraar TVM uit Hoogeveen 10 procent vindersloon moet betalen aan een recherchebureau in Zwijndrecht....

Van onze verslaggever

DEN HAAG

Het Verbond van Verzekeraars is zeer ongerust over de gevolgen van de uitspraak. Er dreigt volgens het verbond een wildgroei van premiejagers. Bovendien vinden de verzekeraars het door de Hoge Raad vastgestelde vindersloon veel te hoog. '10 Procent zou betekenen dat op een auto van een ton een beloning staat van tienduizend gulden. Een flinke som geld', aldus woordvoerder G. Kloosterboer.

In het Burgelijk Wetboek staat dat vinders van gestolen goederen recht hebben op een passende beloning. Deze regel kan vrij worden geïntepreteerd. Een zelfgebakken appeltaart zou ook een passende beloning kunnen zijn voor het terugvinden van een dure auto.

In de zaak die het recherchebureau tegen TVM heeft aangespannen, heeft de Hoge Raad bepaald dat '10 procent van de waarde van het gevonden goed passend is'.

'Dat heeft niet alleen consequenties voor verzekeraars, maar ook voor particulieren', zegt Kloosterboer. 'Als een auto alleen WA is verzekerd dan draait de particulier voor het vindersloon op.'

Daarnaast vreest Kloosterboer voor een toename van fraude. Volgens de zogenoemde 'tipgeldregeling' die verzekeraars en justitie enige tijd geleden hebben ingesteld, kan alleen een vindersbeloning van 10 procent worden gegeven als een tip aan de politie leidt tot zowel het terugvinden van het gestolen object als het aanhouden van de dader. Die laatste voorwaarde lijkt door het arrest van de Hoge Raad te komen vervallen. Dit betekent dat mensen iets kunnen stelen en later kunnen zeggen dat zij het gevonden hebben en een beloning opeisen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.