Vinden bankiers bitcoin bedrog of gewoon handel?

JP Morgan Chase, de grootste bank van de VS, gaat zogenoemde futures (termijncontacten) op de bitcoin aanbieden. Dat zou geen nieuws zijn als JP Morgans hoogste baas Jamie Dimon twee maanden geleden niet had geroepen dat hij iedere handelaar in zijn bank die zich met bitcoins inliet, terstond zou ontslaan.

'Daar zijn twee redenen voor: het is tegen onze huisregels en hij of zij is dom. Beide zijn gevaarlijk.' De bitcoinhandel was bedrog en een zeepbel, 'enkel goed voor drugsdealers en moordenaars', voegde hij daar nog eens aan toe. En passant trok hij ook nog een vergelijking met de tulpengekte in de 17de eeuw, zodat hij verzekerd was de koppen van de financiële pagina's te zullen halen.

Prompt daalde de koers van de bitcoin met 7 procent naar 3.800 dollar. Maar dat was september. En bankiers veranderen nu eenmaal even snel van mening over het wel en wee van een product als de kletskoppen van Voetbal Inside over de kwaliteiten van spelers. En dat heeft de laatsten een regen van prijzen opgeleverd.

Dimon heeft tenminste voor zo ver bekend niemand ontslagen. En zelf zit hij er ook nog steeds. Alleen is de waarde van de bitcoin in die zes weken gestegen naar ruim 7.100 euro. Nu kan Dimon betogen dat futures geen bitcoins zijn. En nu op de termijnmarkt van Chicago bitcoinderivaten zullen worden genoteerd, kan de bank niet anders. Eigenaren van bitcoins, die klant zijn van de bank, kunnen zich daar juist indekken tegen mogelijke koersdalingen van de munt.

Maar het maakt wel duidelijk dat de financiële wereld hopeloos in zijn maag zit met virtuele munten. Voor particuliere beleggers is de bitcoin allang het gesprek van de dag. En nu lijken ook de grote institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, verzekeraars en vermogensbeheerders, zich steeds vaker achter de oren te krabben. Omdat het doorprikken van de zeepbel maar uitblijft en autoriteiten niets tegen het bedrog doen, kijken ze hun bankiers steeds lelijker aan bij de vraag of ze niet heel veel winst hebben gemist en nog meer gaan missen.

De toezichthouders, zoals de centrale banken, zijn ook niet meer eenduidig in hun opvattingen. De bitcoin vinden ze niets, maar de achterliggende technologie van blockchain wordt interessant genoemd. Christine Lagarde, de hoogste baas van het IMF, suggereerde op de jaarvergadering van oktober dat 'cryptovaluta op de lange termijn centrale banken en nationale munten kunnen vervangen'. In bananenrepublieken als Venezuela en Zimbabwe is dat al het geval.

Dat neemt niet weg dat de bitcoinhandel het Wilde Westen van de financiële markt blijft. Het is uiterst volatiel - koersen klimmen en kelderen met honderen dollars per dag -, kent geen toezicht en is zeer kwetsbaar voor hackers. Ruim een miljoen bitcoins zouden al zijn gestolen, hetgeen bij de huidige koers op 8 miljard dollar uitkomt.

Als het 'bedrog' is, dan wordt het nu gefaciliteerd door dezelfde bankiers die het bedrog noemen.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden