Vind het ultieme geluk

Om erachter te komen waar je precies gelukkig van wordt op je werk, is het belangrijk om jezelf goed te kennen en altijd af te gaan op je gevoel. Psycholoog Carien Karsten stelt: 'Geluk in je werk bereik je door de persoonlijke doelen af te stemmen op de doelen van de organisatie.'

© thinkstock

Het liefst gaan we natuurlijk elke dag met een glimlach naar ons werk. We willen een baan waar we onze passie en energie kwijt kunnen. Achterhaal daarom eerst waar jij energie van krijgt, op het werk of privé. Als je er zelf niet uitkomt, ga dan eens praten met een paar goede vrienden of familieleden en vraag hen om hun mening. Maar kijk in eerste instantie naar wat jou echt raakt, en niet zozeer naar de buitenwereld.'

Aansluiting op je persoonlijkheid
Daarnaast is het ook goed om te zijn wat bij je past. Volgens gelukscoach en psycholoog Onno Hamburger kun je dat het beste doen aan de hand van een persoonlijkheidsonderzoek. Dat kijkt naar vijf factoren:

Extraversie: hoe extravert ben je?
Openheid: in hoeverre sta je open voor anderen en heb je behoefte aan afwisseling?
Emotionele stabiliteit: ben je stressgevoelig?
Neuroticisme: In hoeverre sta je open voor verandering?
Consciëntieusheid: houd je ervan om erg nauwkeurig en foutloos te werken?

Ben je bijvoorbeeld erg extravert? Dan voel je je waarschijnlijk beter op je plek in een baan waar je veel contact met anderen hebt.

Type organisatie

Bedenk daarnaast ook in wat voor organisatie jij je op je gemak voelt. Werk je liever in een grote organisatie met veel collega's of een kleine, overzichtelijke organisatie? Wil je werkzaam zijn in de profit of juist in de non-profit, omdat het je niet om korte termijn winst gaat maar om iets bij te dragen aan de wereld? En in wat voor bedrijfscultuur (formeel of informeel, hiërarchisch of juist een platte organisatie) kom je het meest tot je recht? Als je het moeilijk vindt om daar een antwoord op te geven, ga dan eens praten met mensen van verschillende typen organisaties om een gevoel te krijgen voor het verschil.

Het leven is vallen en opstaan. Ga niet bij de pakken neerzitten als iets tegenvalt, maak er het beste van op dat moment en zie het positief in. Je weet nu tenminste wat je ongelukkig maakt, des te makkelijker is het dan om je geluk te vinden. Wil je weten of jij gelukkig bent in je werk? Doe de Gelukstest. (Tekst redactie, foto thinkstock)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.