VINCENZO MUCCIOLI (1934) Leider enorm afkickcentrum liet niemand in Italië koud

Een weldoener, een verlosser, een heilige? Of een geweldenaar, een despoot, een crimineel? VINCENZO MUCCIOLI liet in elk geval niemand koud....

Het sterven van deze nationale figuur beheerst de laatste dagen het Italiaanse nieuws. Twintig jaar geleden nam het leven van Muccioli een keer. Dat was toen hij in de binnenstad van Rimini uit zijn Mercedes stapte om aan een paar verslaafde jongeren te vragen wat ze vonden van hun triest bestaan. Hij liet zich niet ontmoedigen door de reactie: 'Wat mot je? Lul liever tegen je zuster.'

Muccioli was eigenaar van een agrarisch bedrijf. Daar vestigde hij de Comunità San Patrignano. In twintig jaar is deze gemeenschap uitgegroeid tot een grootbedrijf met drie filialen. San Patrignano strekt zich uit over 221 hectare en heeft een jaaromzet van 22 miljoen gulden. Onder de 2300 'gasten' zijn zevenhonderd seropositieven, tachtig aidspatiënten en 184 kinderen. De gezonden wijden zich aan landbouw, veeteelt, het fokken van renpaarden, kunstnijverheid, produktie van videoprogramma's.

De meesten van de achtduizend pupillen die Muccioli heeft gehad, gingen voor hun messias door het vuur. Hun ouders ook. Hij kreeg machtige vrienden onder ondernemers en (rechtse) politici. Een van zijn grootste fans werd Letizia Moratti, de huidige voorzitter van de publieke omroep RAI. De formatie van het kabinet-Berlusconi zou gedeeltelijk hebben plaatsgevonden in San Patrignano.

Muccioli kreeg ook grote vijanden. Die verweten hem dat hij van zijn gemeenschap een eiland in de maatschappij had gemaakt, en vooral dat hij dwangmethoden gebruikte. In 1980 vond de politie vier 'gasten' die aan de ketting waren gelegd. Muccioli en dertien medewerkers zaten een paar weken in de cel. In 1985 kreeg Muccioli twintig maanden, maar in hoger beroep werd hij vrijgesproken.

In 1989 werd in de slagerij van San Patrignano een van de 'gasten' door mede-pupillen vermoord. Vorig jaar herfst werd Muccioli veroordeeld tot acht maanden omdat hij de namen van de daders voor zich had gehouden. Daarna volgden beschuldigingen over gewelddaden en orgiën. Volgens Muccioli's vrouw is deze 'systematische lynchpartij' hem fataal geworden. Het is onduidelijk aan welke ziekte Muccioli leed.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden