Vilnius frustreert overleg EU-Rusland

Rusland blijft last hebben van EU-landen die vroeger onder de plak van Moskou zaten. Eerst had Polen bezwaren tegen de onderhandelingen met Rusland over een nieuw samenwerkingsakkoord met de EU, nu ligt Litouwen dwars....

De EU-landen hadden gehoopt vandaag op een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg het startschot te kunnen geven voor de onderhandelingen over een nieuw strategisch partnerschapakkoord. Maar de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Petras Viatiekunas liet gisteren weten dat de EU te weinig rekening houdt met de eisen van het land.

Litouwen wil dat de EU bij de besprekingen met Moskou een aantal kwesties aan de orde stelt waarover het een conflict heeft met Rusland. Daarbij gaat het onder meer over een schuldbekentenis van Moskou voor de dood van zeven Litouwse grenswachten die in 1991 door de Omon, de ordetroepen van de Sovjet-Unie, werden gedood.

Ook moet er in het mandaat melding worden gemaakt van de Litouwse eis dat Rusland schadeloosstelling betaalt aan de Litouwers die na de inlijving door de Sovjet-Unie zijn gedeporteerd.

De andere EU-landen vinden dat het wel tijd is om de besprekingen met Moskou eindelijk te openen. ‘Als ieder land eist dat zijn eigen problemen met Moskou worden opgenomen in het onderhandelingsmandaat, schieten we geen meter op’, zegt een diplomaat.

Voor de EU is het verzet van Litouwen een tegenvaller. De meeste EU-landen willen juist de onderhandelingen op gang brengen nu president Vladimir Poetin binnenkort de macht overdraagt aan zijn opvolger Dmitri Medvedev.

De EU en Rusland houden in juni een topontmoeting,waarbij Medvedev voor het eerst acte de présence zal geven als president. Brussel ziet dat als hét moment om te proberen de relaties met Rusland te verbeteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.