Villepin gooit allure in de strijd

Dominique de Villepin stelt zich toch kandidaat voor het presidentschap. Hij maakt weinig kans, maar kan het 'aartsrivaal' Sarkozy wel moeilijk maken om de tweede ronde te halen.

VAN ONZE CORRESPONDENTARIEJAN KORTEWEG

PARIJS - De handen breeduit op tafel, een vertrouwenwekkende glimlach om de lippen - zo presenteerde Dominique de Villepin zich aan de Fransen. Maandenlang hield hij de spanning er in, lanceerde République solidaire - een partij die geen partij mocht heten - en op het moment dat niemand er meer in geloofde kwam het hoge woord er uit: 'Ik ben kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2012.'

In het kamp van de zittende president is die boodschap niet met gejuich ontvangen. Beiden zijn lid van regeringspartij UMP. De kandidatuur van Villepin kan Sarkozy de stemmen kosten die hij nodig heeft om de tweede ronde te halen, zeker nu ook François Bayrou van middenpartij MoDem zich heeft aangemeld. 'De opvattingen van Dominique de Villepin zijn die van de UMP', reageerde een vertrouwelinge van Sarkozy, minister Nadine Morano. 'Hij is een man alleen, zonder middelen, zonder medestanders. Ik hoop dat hij nog even nadenkt en zich bij Sarkozy aansluit.'

De Villepin, die premier was onder Jacques Chirac, presenteert zich als de kandidaat die boven de partijen staat. 'Links, rechts, centrum, daarmee houd ik me niet bezig.' Hij noemt zich eerst en vooral Gaullist, wat in Frankrijk staat voor rechtse politiek met een sociaal gezicht. 'Ik wil de Fransen verenigen, en nieuwe hoop geven.'

Met de huidige president heeft Villepin lang op voet van oorlog verkeerd. De twee bestreden elkaar in de Clearstream-affaire, waarbij De Villepin werd verdacht van medeplichtigheid aan valsheid in geschrifte. Wegens gebrek aan bewijs werd hij in hoger beroep vrijgesproken. Nu valt zijn naam in twee nieuwe zaken. De eerste is de affaire Karachi. Frankrijk leverde in de jaren negentig duikboten aan Pakistan. Daarbij zou smeergeld zijn betaald, dat deels in de verkiezingskas van de UMP belandde. De Villepin zou daarvan op de hoogte zijn geweest. In januari wordt hij verhoord.

In de tweede affaire draait het om zijn vriendschap met de voormalige directeur van Relais & Chateaux, een keten van luxe hotels. Die directeur wordt er van verdacht met de boekhouding te hebben geknoeid, waarbij De Villepin hem de hand boven het hoofd zou hebben gehouden. De kersverse kandidaat ontkent elke betrokkenheid bij beide affaires.

Van gevoelens van rancune jegens Sarkozy is volgens hem geen sprake meer. 'Dat alles heb ik achter me gelaten.' Hij zegt er aan te hebben gewerkt met de huidige president 'republikeinse betrekkingen' te onderhouden. Het tweetal heeft elkaar de afgelopen maanden een aantal malen gesproken, waaruit de indruk ontstond dat De Villepin niet meer voor eigen kans wilde gaan. Voor ministersposten zegt hij geen belangstelling te hebben. 'Dat heb ik gedaan, dat interesseert me niet.'

Blijft de vraag wat De Villepin er toe brengt alsnog de strijd aan te gaan. Van het handjevol parlementariërs dat hem steunde, is er nog één over. In de peilingen staat hij op 1 procent. Hij heeft ook niet de campagnemiddelen waarover de grote partijen beschikken. Resteren zijn opvattingen. De Villepin heeft plannen voor een drastische bestuurlijke reorganisatie, wil de jongeren in de arme banlieues nieuwe kansen geven en het bestaansminimum opschroeven. Hij vindt dat de partijen ter linkerzijde de kernenergie verkwanselen en dat de zittende regering de souvereiniteit van Frankrijk uitlevert aan Europa en de financiële markten.

Wat hij vooral meebrengt om de Fransen te overtuigen op hem te stemmen is, zoals een politieke commentator het uitdrukte, 'zijn presidentiële silhouet'. De Villepin, die nog nooit aan een verkiezing meedeed, heeft ook zonder kiezers de uitstraling van een politiek leider.

Op één gebied is hij volop in beeld. Hij speelt de hoofdrol in het stripverhaal Quai d'Orsay van Abel Lanzac en Christophe Blain, genoemd naar en gesitueerd op het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat ministerie wordt geleid door de onnavolgbare Alexandre Taillard de Worms, gemodelleerd naar De Villepin. Van deel 1 werden 110 duizend exemplaren verkocht, deel 2 ligt sinds een week in de winkel.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden