Villa

JEAN-PIERRE GEELEN

n daar zit je dan, zomaar ineens weer teruggeworpen in de volle werkelijkheid van alledag. Toch nog onverwacht heeft televisie zijn gewone gangetje weer gevonden: DWDD, Radar, Man bijt hond, Familiediner, Pownews, CSI New York, Fort Boyard, Sexcetera - welkom terug op aarde.

Tot de opvallender nieuwigheden hoort Villa Morero op het - naar het zich laat aanzien - voorzichtig opkrabbelende SBS6. Peter Paul Muller in zijn Gooische vrouwen-rol van Martin Morero, die samen met tante Cor (Beppie Melissen) bekende Nederlanders interviewt in een Vinkeveense villa aan het water.

Nieuw is het fenomeen niet: vooral mannen vertonen in de televisiehistorie een opmerkelijke voorkeur voor rollen in het androgyne of transseksuele. Het grote voorbeeld is uiteraard Dame Edna, een creatie van Barry Humphries. In Nederland kennen we al jaren Tante Es, moeder van zeven zoons en alter ego van Jörgen Raymann, aan wie BN'ers zich ogenschijnlijk al snel en makkelijk overgeven. En had Margreet Dolman niet ook ergens een talkshow? Geen moment kwam geloofwaardigheid in het geding.

De buitengewoon heteroseksuele Morero en zijn tante Cor ontvingen vorige week Lange Frans en Irene Wüst. Maandag traden Beau van Erven Dorens en Bridget Maasland aan, voor een ontbijtje, een partijtje waterskiën en een diner. Het resultaat is één grote, iets te vette knipoog. Een vleugje Villa Felderhof, een snufje Ivo Niehe. Maar vooral heel veel Morero, die in zijn bekende plat Amsterdamse accent pogingen doet tot vragen stellen.

Dat wil niet erg vlotten, want ja: die spanning. 'Dan zijn die gasten er en schieten er 20 duizend vragen door m'n hoofd, maar d'r komt er niet één uit'.

Het is allemaal net iets te nadrukkelijk leuk om ook leuk te zijn. Maar af en toe valt een glimlach niet te onderdrukken, vooral wanneer Morero ongepaste, platte opmerkingen maakt. Strooit hij een peperbus over het eten leeg, zegt hij: 'Hè? Dit is de as van m'n overleden moeder. De verkeerde bus!'

Blijkt Bridget Maasland een vogelfobie te hebben, dan is de gynaecoloog de oorzaak: 'Met z'n eendenbek'. Wat Morero ook niet begrijpen kon: 'Ben je bang voor vogels, noem je je zoon Mees'.

Dat niveau dus. Je moet het zien om er soms toch om te kunnen gniffelen.

In de villa voert Morero gesprekjes op bed met zijn gasten. Beau heeft iets zelfdestructiefs, erkende hij. Maar hij heeft nergens spijt van, zei hij ook. 'Ik neem altijd risico's. Ik had succes bij RTL Boulevard, dat had ik natuurlijk altijd kunnen blijven doen, dan had ik altijd succes gehad.'

Even later: 'Ik heb liever tien ontplofte programma's dan dat ik terugga naar RTL Boulevard.'

Het gezelschap zat aan de asperges, dus vermoedelijk was de opname voordat bekend werd wat Beaus nieuwe bestemming op SBS zou worden: het presenteren van SBS Shownieuws, dat zich in rap tempo lijkt te ontwikkelen richting RTL Boulevard, inderdaad het grootste succesnummer dat Van Erven Dorens op tv heeft gekend.

Bij het knellende dilemma 'Kip op een bedje of kreeft met appelmoes' trok Beau even zijn wenkbrauwen op. Het leverde hem een kort lesje acteren op van Morero, die begon over geloofwaardige timing. Daar moest Van Erven Dorens dus inderdaad nog even op oefenen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden