Villa, zwembad, sauna en 2,5 miljoen bloemen: veel luxe tijdens G20-top

Iedere wereldleider heeft zijn eigen vijf kamers tellende villa met zwembad, sauna en sportzaal. Aan luxe ontbreekt het niet tijdens de G20-top die vandaag en morgen plaatsvindt in het Russische St.-Petersburg. En van demonstraties zal geen leider iets merken.

Beeld ap

De achtste top van de G20 na de escalatie van de kredietcrisis wordt gehouden in het volkomen afgesloten Constatine Paleis, twintig kilometer buiten St.-Petersburg. Alle deelnemers worden per speedboot hiernaartoe gebracht. Betogers die luidkeels hun bezwaren willen uiten tegen bijvoorbeeld de oorlog in Syrië of de beperking van de homorechten in Rusland, zullen niet in de buurt van het paleis kunnen komen. Maar liefst 50 ton aan voedsel en drank is er alleen al voor de aanwezige journalisten opgeslagen.

Wereldleiders isoleren zich steeds meer
Vorig jaar vond de G20-top in Los Cabos plaats, op het uiterste zuidpuntje van Baja California in Mexico, eveneens een tamelijk ontoegankelijke oord. Het optreden van antiglobalisten heeft ertoe geleid dat de wereldleiders zich steeds meer isoleren van de buitenwereld voor hun jaarlijkse onderonsjes. Ze hebben meestal alleen nog uitzicht op de oceanen of zeeën.

In St.-Petersburg zullen ze ook het overal geplaatste logo voor deze top tegenkomen. Dat is gebaseerd op de geometrische kunst van Kazimir Malevich (1879-1935). Het moet 'wil, vooruitgang, verandering, innovatie en moedige ideeën' symboliseren.

Balkenende zat nog vast op hotelkamer
In 2010 zat tijdens de G20-top in Toronto toenmalig premier Balkenende, die als speciale gast was uitgenodigd, nog vast in zijn hotel vanwege demonstraties en onlusten. Sindsdien is besloten dat er geen buitenstaander meer in de buurt mogen komen.

Bewoners in Strelna, waar het paleis ligt, leven al wekenlang in een soort oorlogsgebied, gezien de militaire aanwezigheid en het aantal wegversperringen.

Beeld epa
Beeld ap
Beeld ap
Beeld afp
Beeld epa

Paleis is helemaal gerenoveerd
De plek waar de top wordt gehouden, is niet onomstreden. Het zomerpaleis, dat al in opdracht van Peter de Grote (1672-1725) werd gebouwd en later door Catherina de Grote werd voltooid, was na de revolutie een museum. Maar nu heeft Poetin er weer een presidentieel paleis van gemaakt, hoewel toeristen bij afwezigheid van de president nog welkom blijven. Niet iedereen was daar blij mee, maar het grote voordeel is dat het paleis wel helemaal is gerenoveerd. In 2006 kwamen de leiders van de G8 hier al een keer bij elkaar, maar dat heeft de Russen er niet van weerhouden voor deze top een compleet nieuw ameublement te laten maken van de duurste houtsoorten ter wereld.

Ook zijn voor deze gelegenheid rond het paleis 2,5 miljoen bloemen, 1.600 bomen en 30 duizend struiken in bloei 'gebracht'. Het vliegveld van St.-Petersburg is twee dagen volledig afgesloten, zodat alle wereldleiders veilig kunnen reizen. Dat deze veiligheidsoperatie model moet staan voor de komende Olympische Spelen in Sotsji en het WK voetbal in 2018, laten de Russen onverbloemd blijken op een expositie over deze komende evenementen.

Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden