Villa Augustus in Dordrecht

Waar eten we? Villa Augustus in Dordrecht.

Waarom? Villa Augustus is het nieuwe project van het ondernemerstrio dat van hotel New York in Rotterdam een nationaal succes maakte. Het hotel is verkocht, maar ondernemersbloed is rusteloos bloed, want het drietal kocht een oude watertoren met pompgebouw en bouwde het om tot hotel annex restaurant en winkel. Zomer 2007 ging het open.

Hoe zitten we erbij? Het is hotel New York met een scheutje La Place, de succesformule van V&D. Een grote industriële ruimte, zorgvuldig achteloos gemeubileerd met tweedehands tafels en stoelen en tuttige kroonluchters aan betonnen balken. De eetzaal ligt rond de open keuken waar aanschouwelijk wordt gekookt. Door het raam zien we de oude watertoren, versierd met verlichte torentjes als een Hollands Disneypaleis. Daarin zit nu het hotel.

Wat eten we?
Geroosterde seizoensgroenten met citroenmayonaise; filet Americain van Black Angus rund met lardo di colonnato en San Danieleham; kalfssukade met raapstelen, snijbiet en geroosterde polenta; bread & butter pudding.

Smaakt het? Het eerste gerecht zou moeten aantonen waar Villa Augustus goed in is. Het restaurant heeft een prachtige moestuin waarvan de oogst in de keuken wordt verwerkt. Venkel, ui, wortel, pastinaak, biet en lof vinden we zoal op ons bord. Maar het grillen moet al een tijd geleden zijn gebeurd, want de groenten zijn koud, slap en vettig. Jammer.
De filet Américain is grove tartaar met kappertjes, groene kruiden en paprika, belegd met dunne draadjes lardo (vet spek) en ham. Het ziet er aardig uit en zo smaakt het ook.
In de groenten van het hoofdgerecht, rauwe raapstelen en snijbiet, proeven we de lente: fris, bitter en zurig. Maar de rest is mat en grijs als een mistige novemberavond. De jusloos geserveerde kalfssukade is zacht maar er zit weinig smaak aan. De bleke plak polenta heeft de consistentie van boterhamworst. Met grillen is geprobeerd er een krokant korstje aan te geven, maar dat geeft alleen een vieze brandsmaak. Brrr.
De Bread & Butter pudding is niet echt pudding, maar meer papperig krentenbrood.

Hoe is de bediening?
Een slapstick. Binnen vijf minuten hebben we drie verschillende obers aan tafel gehad, daarna moeten we een kwartier wachten tot we kunnen bestellen. Water wordt vergeten, het hoofdgerecht komt vóór de voorgerechten, ze weten van de wijn slechts de naam op het etiket. Er gaat er ook nog een languit met een vol dienblad. Dat kan overal gebeuren, maar hier past het. We zeggen het nog maar eens: bedienen is een vak, geen krantenwijk.

Wat kost het?
48,25 euro per persoon, zonder drank.
Komen we terug? Hooguit om in de tuin te zitten met een glaasje witte wijn en een borrelhapje Ascolana: met gehakt gevulde en gefrituurde olijven, het enige dat echt lekker was. Prachtig pand, mooie spullen, maar nog geen goed restaurant.


Punten:
Eten 5
Entourage 8,5
Bediening 4
Prijs-kwaliteit 6

Villa Augustus
Oranjelaan 7
3311 DH Dordrecht
078-6393111
www.villa-augustus.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.