'Viktator' Orbán vandaag in het hol van de leeuw

Vandaag komt de Hongaarse premier Viktor Orbán op uitnodiging van zichzelf in het Europees Parlement tekst en uitleg geven over zijn beleid. Hij wil zich persoonlijk verdedigen tegen de scherpe kritiek van europarlementariërs tegen een serie omstreden Hongaarse wetten.

De Hongaarse premier Viktor Orbán.Beeld ap

Hongarije heeft sinds het aantreden van de regering Orbán een flink aantal omstreden wetten door het parlement gekregen. Dat kan ongehinderd omdat Orbán's partij Fidesz tweederde van het aantal zetels in het parlement bezit. Critici beschuldigen Orbán nu van machtsmisbruik. De wetswijzigingen zouden de onafhankelijkheid van de Hongaarse nationale bank, de rechterlijke macht en de media aantasten. De premier heeft inmiddels de bijnaam 'Viktator' gekregen.

Premier Orbán wordt al geruime tijd vanuit Brussel bestookt met kritiek op zijn beleid. Europarlementariërs stellen kritische vragen en diverse partijen menen dat Hongarije op weg is naar een dictatuur en willen het EU-lidmaatschap van het land tijdelijk schorsen. En daar blijft het niet bij. De Europese Commissie zette deze week zelfs een juridische strafprocedure tegen Hongarije in gang.

De Commissie stelt dat een aantal wetten in strijd zijn met het Europees Verdrag. Zo geeft de nieuwe Hongaarse bankwet de regering de mogelijkheid direct invloed uit te oefenen op het beleid van de nationale bank. Dat is in strijd met Europese regels. De regering-Orbán krijgt een maand om te reageren. Als een bevredigende reactie uitblijft kan de Commissie uiteindelijk naar de rechter stappen.

Pr-offensief
Orbán besloot dat het tijd werd voor een pr-offensief. Tegen de pers verklaarde hij dat er sprake was van een lastercampagne tegen zijn land. Volgende week bezoekt hij Commissie-voorzitter Barroso en vandaag reist hij naar het hol van de leeuw, het kritische Europees Parlement, om tekst en uitleg te geven. Volgens Orbán doet zijn regering niets anders dan oude communistische wetten moderniseren.

Geen uitnodiging
Opvallend detail is dat Orbán geen officiële uitnodiging heeft gekregen om te komen spreken: hij heeft zichzelf uitgenodigd. Het parlement wist van niets en werd maandag door de politie van Straatsburg geïnformeerd over de komst van de Hongaarse premier. Het bezoek weigeren is geen optie, want anders kan Orbán straks zeggen dat het parlement bang is om met hem in debat te gaan.

Overigens zou de premier wel om goedkeuring voor het bezoek hebben verzocht bij de de parlementsvoorzitter en de leiders van de twee grootste fracties. Alleen heeft hij dat besluit niet afgewacht. Hij staat vandaag dus gewoon voor de stoep van het vergadergebouw in Straatsburg.

De parlementariërs zijn niet gelukkig met deze gang van zaken. 'Straks moeten iedereen binnenlaten die staat te tieren en schelden op de stoep', zei D66-europarlementariër Sofie in 't Veld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden