Vikingen houden strafexpeditie

Vier onverschrokken Vikingen stormden vorige week Den Haag binnen. Tor, Geir, Boye en Erik hulden zich in chique smokings en namen plaats onder de enorme kroonluchters van hotel Des Indes....

De vergelijking met een spannend jongensboek dringt zich onstuitbaar op bij het bestuderen van de heroïsche daden van Helness/Helgemo en Brogeland/Saelensminde tegen de wereldtop in de top-zestien die in 1987 onder de vlag van de Statenbank als World Top Invitational Pairs Tournament voor het eerst het leven zag.

De aandacht van de toeschouwers ging aanvankelijk vooral uit naar Zia, Benito en Gabriel, de stralende sterren in vijftien Haagse jaren. Met de uitbundige Pakistaan en kosmopoliet Mahmood (zes keer winnaar in Den Haag); Garozzo, de grijze maestro uit de dagen van het Italiaanse Blue Team en de beweeglijke Braziliaan Chagas, de eerzuchtigste onder de topspelers, hadden sponsors Cap Gemini/Ernst & Young imposante zwaargewichten in huis gehaald. En vanzelfsprekend chauvinistische belangstelling voor het wel en wee van de drie Nederlandse paren (De Wijs/Muller, Leufkens/Westra en Jansma/Verhees) in dit elitaire gezelschap.

Beide Noorse paren hielden zich een dag verscholen om op de tweede dag van het vierdaagse evenement genadeloos toe te slaan. Helness/Helgemo maakten korte metten met alles dat op hun weg kwam en liepen in sneltreinvaart uit naar een voorsprong van meer dan honderd international matchpoints (imps). Gesteund door een voortreffelijke techniek en met een bewonderswaardig gevoel voor tactiek, profiteerden de ijskoude Noormannen optimaal van uitglijdende tegenstanders. Op geen enkel spel verslapten de Noorse inzet en concentratie.

De harten van de Nederlandse supporters gingen op de helft van het toernooi sneller kloppen toen Jan Jansma/Louk Verhees het fameuze koppel Mahmood/Robson onder de voet liepen en - op eerbiedwaardige achterstand - de achtervolging op de fiere Noorse strijders inzetten. De inhaalrace kwam abrupt tot stilstand toen de koplopers hulp kregen van landgenoten Brogeland/Saelensminde die Jansma/Verhees in de onderlinge confrontatie onder de duim hielden en terugwezen naar een nog altijd respectabele vijfde plaats, waarbij zij en passant zelf de tweede plaats veilig stelden.

Door het afhaken van de hoofdsponsor dreigt de zestiende editie van dit opwindende evenement als het laatste de geschiedenisboeken in te gaan. Tenzij de NBB erin slaagt een financiële opvolger te vinden zodat er volgend jaar opnieuw te genieten valt van een Viking-strafexpeditie.

In de eerste ronde speelden traditiegetrouw paren met dezelfde nationaliteit tegen elkaar. Brogeland/Saelenminde stortten zich in diagram 1 in het avontuur.

Zie diagram 1

west noord oost zuid

-- -- -- 2*

pas 2SA pas 4*

pas 4* pas 4SA

pas 5* pas 5*

pas 5SA pas 6*

pas 6* pas 7SA

pas pas pas --

Een sterke 2*-opening door zuid, Saelensminde, en een positief geluid met 2SA door noord, Brogeland. Zuid toonde met 4* een lange, dichte, klaverenkleur en noord gaf met 4* het aas in die kleur aan. Na 4SA, Blackwood, informeerde zuid met 5* naar klaveren vrouw. Noord bevestigde het bezit van die kaart met 5SA, dat tevens het bezit van een heer ontkende. Zuid zwaaide af in 6*. Hij had buiten noord gerekend die in de wetenschap dat noord-zuid ook in 6SA konden eindigen met 6* een poging voor groot slem ondernam. Voor zuid was dit een geschenk uit de hemel. Hij 'zag' *VB43 in noord en telde dertien slagen: zeven in klaveren, vier in ruiten plus de azen in harten en schoppen. Zuid had zeker het gelijk aan zijn zijde maar helaas ontbrak *B in noord. Het groot slem was nog altijd niet kansloos; *B104 kon vallen en toen dat niet het geval was nam de leider de snit op *H en streken oost-west, Helness/Helgemo, de vette winst op. Het humeur van Boye Brogeland zakte na de zitting een paar graden toen bleek dat op vier tafels noord-zuid niet verder waren gekomen dan de manche en er op maar drie tafels 6* was geboden.

De Braziliaanse virtuoos Chagas speelt graag de eerste viool. Helness/Helgemo lieten hem in diagram 2 een toontje lager klinken.

Zie diagram 2

west noord oost zuid

-- pas pas 1*

pas 1SA pas 2*

pas 3* pas pas

pas -- -- --

Chagas kwam na zijn ondermaatse opening op een onaangename hoogte terecht. West, Helgemo, kwam uit met *A, nam *H mee en speelde een derde troefronde voor *B van zuid, oost gooide een klaveren af. De leider speelde harten naar *V die oost zonder een spier te vertrekken dook. Met *V haalde zuid de laatste troef op, oost en zuid een schoppen weg. Harten uit de dummy, *6, *10 en *B in west die klaveren naspeelde. De leider was ten einde raad, speelde *9 in de dummy en oost won de slag met *H. Klaveren voor *V van west, opnieuw gedoken door een steeds wanhopiger spartelende Chagas. West speelde nu schoppen via *H voor het aas van zuid die *H vervolgde, tot zijn verbazing voor het aas in oost, terwijl west een schoppen afgooide. Oost speelde schoppen voor *V van west die met twee kaarten te spelen een klaveren op tafel legde. In de dummy resteerde *A10. Het contract was al drie down en zuid moest de klaverenbeslissing nog nemen om aan vier down te ontkomen. Ook daarin faalde hij door *10 te spelen zodat oost, Helness, met *B content de vierde downslag voor plus 400 vastlegde.

Geir Helgemo is geen kat om zonder handschoenen aan te pakken. Dat bewees hij in diagram 3 eens te meer.

Zie diagram 3

west noord oost zuid

-- -- 1* 1*

pas 2* dbl pas

3* 3* 4* 4*

pas pas dbl redbl

pas pas pas --

Een sensationeel biedverloop naar 4* waarin zuid, Helgemo, met een redoublet de zaken op scherp zette. West kwam begrijpelijk uit met de singleton klaveren in de kleur van zijn partner; na een ruitenuitkomst stijgen de kansen van de tegenspelers. Oost nam *A en speelde harten, zuid sneed met *V, troefde *10 in de dummy en vervolgde met *10, *3, *2, getroefd door west die ruiten speelde, *V in oost, getroefd door zuid. Twee keer troef met *AV in de dummy gevolgd door de herhaalde snit op *V. West maakte een tweede introever maar dat was de laatste slag voor oost-west en tien slagen voor de Noorse held die gniffelend +880 noteerde. Dit spel bracht meer rumoer want ook Zia scoorde dezelfde +880. De paren die +590 (4*-gedoubleerd) noteerden, constateerden bedrukt dat de datumscore op het spel eveneens +590 bedroeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden