Vijven, en toch een UvA-diploma

Voor een deel van de vakken een onvoldoende, maar toch het eerste jaar halen. Dat wil de faculteit der geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) studenten toestaan. Het voorstel valt bij de studenten niet in goede aarde.

De Aula van de Amsterdamse Universiteit aan de Singel in Amsterdam. © ANP

'Dit is natuurlijk idioot', zegt Sinead Wendt, voor studentenpartij Ons Kritisch Alternatief lid van de studentenraad van de faculteit. 'Wij willen dat je voor alle vakken een voldoende moet halen. De kwaliteit van het onderwijs moet voorop staan, niet het versoepelen van diploma-eisen om de rendementscijfers omhoog te krijgen.'

In het conceptvoorstel voor een nieuwe examenregeling staat dat vakken in het eerste jaar worden gegroepeerd in vier clusters. Binnen zo'n cluster mogen vijven gecompenseerd worden met zevens. Studenten slagen voor het cluster als ze gemiddeld een zes halen.

Volgens de decaan van de faculteit, Frank van Vree, is dat voorstel inmiddels aangepast en mogen alleen vijven in het eerste half jaar gecompenseerd worden. 'Dit is absoluut geen versoepeling', zegt hij. 'De nieuwe regels zijn juist bedoeld om studenten actiever en betrokkener te laten studeren. Nu moeten studenten soms lang wachten op een herkansing. Dat haalt het tempo uit hun studie.' Het is erop of eronder: studenten die geen van de clusters in het eerste half jaar met een voldoende weten af te sluiten, moeten de opleiding verlaten.

Deflatie
De voorzitter van Ons Kritisch Alternatief, Sam de Nijs, vindt het idee van de faculteit 'echt verschrikkelijk'. 'Dit betekent een enorme inflatie van het diploma.'

De nieuwe examenregels zijn volgens De Nijs ingegeven doordat de universiteit krijgt betaald aan de hand van het rendement: hoe sneller en hoe meer studenten een diploma halen, hoe meer geld. 'Maar ze zouden niet de eisen moeten afzwakken, maar het onderwijs beter en uitdagender moeten maken.'

Lukt dat niet, dan voorziet het examenreglement in een sluiproute: wie maar voor drie van de vier clusters op een zes gemiddeld uitkomt, kan het laatste cluster halen met een 'reparatiemogelijkheid'. 'Maar er staat nergens wat die reparatiemogelijkheid inhoudt', zegt De Nijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden