Column

'Vijftigplussers zijn nare kostenposten. Weg met ons!'

Wij vijftigplussers zijn slome uitvreters. We kunnen maar beter geruimd worden, zegt Malou van Hintum. 'We lopen alleen maar in de weg, en jonger worden we er ook niet op.'

Uitrustende bezoekers van de 50PlusBeurs in de Jaarbeurs. De beurs is met ruim 100.000 bezoekers 's werelds grootste evenement voor actieve vijftigplussers. Beeld ANP
Uitrustende bezoekers van de 50PlusBeurs in de Jaarbeurs. De beurs is met ruim 100.000 bezoekers 's werelds grootste evenement voor actieve vijftigplussers.Beeld ANP

Ik ben van september 1961. Dat betekent dat de media over mij schrijven als een 'oudere'. Als vijftigplusser behoor ik tot het echelon van plucheplakkers met een prima pensioen in de pocket. Want ja, hoogopgeleid. Een generatie die altijd vreselijk goed betaald werk had, de hypotheek op het immens grote huis bijna heeft afgelost, en de tweede vakantie van dit jaar er alweer op heeft zitten.

Jaloezie
En zo is dat. Wij hebben een géld mensen, wij vijftigplussers. Echt! Ik snap best dat jongeren groen van jaloezie zien hoe wij er zorgeloos maar op los leven, in riante huizen met diepe tuinen erachter, dikke auto's ervoor en elke avond na een Taittinger-aperitief dure wijnen op tafel. Het gaat zó verschrikkelijk goed met ons. Stuitend gewoon.
Proost!

Sloom
Tegelijk zijn we zó ontzettend ongeschikt om aan het werk te blijven. We zijn sloom, bijziend, slechthorend, eigenwijs, ouderwets, asociaal en, het aller-allerergste: ouder dan mensen die jonger zijn dan wij. En dat is een doodzonde. We zouden maar beter geruimd kunnen worden.

Wat heb je nou aan ons? We lopen alleen maar in de weg, en jonger worden we er ook niet op. Néé! We worden alleen maar ouder! Ongeschikt tot de tiende macht! Nare kostenposten! Weg met ons!

Verwijt
Vijftigplussers doen het nooit goed. Van de ene kant wordt ervoor gepleit dat ze plaatsmaken voor jongeren. Van de andere kant krijgen ze het verwijt dat ze te vroeg stoppen met werken, waardoor ze jongere generaties te veel kosten.

Van de ene kant krijgen ze te horen dat ze tot hun 67ste moeten blijven werken. Van de andere kant is het al moeilijk om een baan te vinden als je de 40 bent gepasseerd. Zowat niemand wil je hebben - te oud.

Van de ene kant worden we onder druk gezet er alles aan te doen om zo oud mogelijk te worden. Van de andere kant wordt ons de ouderdom op steeds jongere leeftijd verweten.

Stigma
Dat je man of vrouw bent, kun je niet helpen. Dat je zwart, wit, rood of geel bent, daar kun je ook niets aan doen. Hoewel. Je geslacht zou je nog kunnen veranderen, je huidskleur met een paar forse ingrepen deels ook. Maar je geboortedatum staat echt voor altijd vast. Die draag je een leven lang met je mee, en de last ervan wordt steeds zwaarder: omdat ze van een belofte, een stigma wordt.

Dertig
Ik vind het wonderlijk dat mensen oud(er) zijn minachten, terwijl ze het tegelijkertijd zelf willen worden. Daarin onderscheidt de ouderdom zich van alle andere stigma's. Dat moet toch anders kunnen. De nu 75-jarige Jasperina de Jong wist het wel, toen ze 'Liever dood dan dertig' zong.

Voor mij is het geen optie meer. Helaas! Maar misschien een ideetje voor de jongelui?

Malou van Hintum is politicoloog en columnist voor Volkskrant.nl.
Twitter: @Malouvh

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden