Vijftigduizend volkszangers

Zwaar getatoeëerde mannen op de tribune leken snikkend te bezwijken, vrouwen grepen naar hun zakdoek. Het afscheid was massaal, maar had toch het karakter van een intiem avondje in de kroeg....

Buiten het voetbalstadion moesten de lijkwagen met de overleden volkszanger en de begeleidende motoragenten zich een weg banen door een enorm vuurwerk. Gadegeslagen door de tientallen ongelukkigen die geen plaats hadden weten te bemachtigen in de propvolle Arena. Binnen werd verder gezongen en gehuild.

Wim Bohnenn, vriend van Hazes alsmede stadionspeaker bij Ajax, had het in de late middag voorspeld: 'Ik weet zeker dat we vanavond historie gaan schrijven.' Hij kreeg gelijk. De afscheidsceremonie had ondanks de massale toeloop het karakter van een intiem avondje in de kroeg ter gelegenheid van een trieste gebeurtenis in de kennissenkring.

Terwijl het bier rijkelijk vloeide, naar iedereen aannam in de geest van de als gezellige innemer bekend staande artiest, galmde het 'André, André' door het stadion, op de melodie van de vermaarde kreet 'olé, olé, olé, olé'. Toen om kwart voor acht de kist werd binnengereden, heette het 'André Bedankt', het motto van de avond.

'Rachel zegt dat het jullie avond mag zijn', had Bohnenn herhaaldelijk omgeroepen. Het was volgens hem de uitdrukkelijke wens van de weduwe Hazes dat de fans volop zouden zingen, huilen en applaudisseren. En dat deden ze.

Maar zoals bij iedere afscheidsceremonie waren er ook in de Arena vrienden van de overledene die niet helemaal de juiste toon troffen. De journalist Frits Barend bijvoorbeeld, die wel erg luidruchtig van zijn vriendschap met André Hazes blijk gaf. Of de band Bl die mooi speelde, maar geen nummers van Hazes.

Het waren momenten waarop er weer massaal bier werd ingeslagen.

De emoties kregen pas echt de vrije loop toen de Amsterdamse volkszangers Peter Beense en Wolter Kroes het podium betraden. Zelden zal de Hazes-hit Het is koud zonder jou met zoveel overtuiging ten gehore zijn gebracht. Zwaar getatoeëerde mannen op de tribune leken er snikkend onder te bezwijken, vrouwen grepen naar hun zakdoek.

Hard geklapt werd er voor burgemeester Cohen, die Hazes drie jaar geleden tot ereburger van Amsterdam benoemde, en de fans eraan herinnerde dat hij de zanger bij die gelegenheid had verzocht een nieuw lied over Amsterdam te schrijven. 'Het is er helaas nooit van gekomen', aldus Cohen.

Met de verschijning van Johan Cruijff (een spreker: 'Wat hij met zijn benen deed, deed Hazes met zijn stem') werd de spanning verder opgevoerd. Die zich via René Froger, toespraken van Hazes' schoonvader en kleine zoon Dreetje uiteindelijk ontlaadde in Zij gelooft in mij. Officieel gezongen door Xander de Buisonjé, maar voor het gehoor door vijftigduizend bekwame volkszangers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden