Vijftig tips na tv-portret Mohammed

Justitie heeft ruim vijftig tips ontvangen na het tonen van de portretfoto van Mohammed B., genomen na diens aanhouding op 2 november....

Van onze verslaggever

De advocaat van Mohammed B., P. Plasman, vroeg op de dag van de uitzending nog om een verbod van de publicatie van de foto. Hij vreest een heksenjacht, mocht B. ooit weer vrij komen, en schade voor de familie. De rechtbank in Amsterdam wees het verzoek in kort geding af. De uitspraak wordt later deze week gemotiveerd.

Het is de eerste keer dat justitie een portret heeft vrijgegeven van een reeds gedetineerde verdachte. Wel worden in opsporingsprogramma's portretten getoond van nog onbekende verdachten of voortvluchtige verdachten.

Minister Donner van Justitie gaf speciaal toestemming voor gebruik van de politiefoto. De landsadvocaat verdedigde de publicatie bij de rechter met een beroep op een dringend onderzoeksbelang. Volgens hem heeft justitie geen andere middelen meer om te zoeken naar eventuele handlangers van B. op de dag van de aanslag.

Advocaat Peter Plasman van Mohammed B. verklaarde dinsdagavond dat de vertoonde foto geen enkel opsporingsbelang kan dienen omdat hij niet lijkt. 'Mohammed droeg tijdens de aanslag een bril en een muts.' Volgens Plasman verwacht zijn cliënt dat ze binnenkort een nieuwe foto van hem komen maken.

Het Openbaar Ministerie probeert vooral meer informatie te krijgen over eventuele handlangers van Mohammed B. Over de inhoud van de ontvangen tips worden geen mededelingen gedaan 'omdat deze nog nader onderzocht moeten worden'. Het OM is vooral op zoek naar mensen die de verdachte op 2 november hebben gezien met andere personen.

Niet alle media publiceerden de nieuwe foto van Mohammed B. De kranten De Telegraaf, Algemeen Dagblad en Het Parool namen de foto over, evenals op televisie het NOS Journaal en de nieuwsbulletins van Nova, RTL en SBS6.

Trouw, NRC Handelsblad en de Volkskrant publiceerden het portret niet. Zij huldigen, uitzonderingen daargelaten, het principe dat verdachten niet herkenbaar in de krant komen. De Volkskrant doet dit om de privacy van de verdachte en diens familie te beschermen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden