NIEUWS

Vijftig Roemeense arbeidsmigranten uit Limburg zijn volgens gemeente terecht

De ongeveer vijftig Roemeense arbeidsmigranten die in erbarmelijke omstandigheden leefden op een boerderij in het Limburgse Linne zijn weer terecht, zegt de gemeente.

Arnout le Clercq
De hoeve in Linne. waar tientallen arbeidsmigranten werden gehuisvest onder erbarmelijke omstandigheden.  Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
De hoeve in Linne. waar tientallen arbeidsmigranten werden gehuisvest onder erbarmelijke omstandigheden.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De huisvesting waarin de instanties de Roemenen aantroffen, was zwaar verouderd, vervuild, verwaarloosd en onveilig. Ze besloten de boerderij te sluiten en eisten van de eigenaar dat hij de arbeidsmigranten elders onderbracht. Vervolgens raakten de Roemenen spoorloos. Volgens de eigenaar van de boerderij waren ze destijds ‘vertrokken’.

Eerder schreef de Volkskrant dat de eigenaar, een familieteler die zowel in Nederland als België actief is, zelfstandig Roemeense arbeidsmigranten werft voor onder meer de asperge-oogst. Een woordvoerder van de gemeente bevestigt woensdagavond dat de migranten bij dezelfde werkgever annex huisvester zijn ondergebracht.

De gemeente is de arbeidsmigranten weer op het spoor gekomen door een melding. De plaatselijke autoriteiten bevestigden vervolgens dat het deze groep Roemenen betrof. Burgemeester Stef Strous zegt tegen persbureau ANP ‘op straat- en huisniveau’ te weten waar de Roemenen zijn.

Zo’n vijf tot zes mensen zouden zijn teruggekeerd naar Roemenië. De rest bevindt zich op twee verschillende plekken buiten de gemeente Maasgouw, waar Linne onder valt. Waar dit precies is, wil Strous niet zeggen. Dat is volgens hem aan de eigenaar.

null Beeld

Gerechtelijke stappen

Er is nog steeds weinig bekend over het lot van de arbeidsmigranten. Strous geeft toe dat de gemeente ‘met de kennis van nu’ van de eigenaar had moeten eisen dat hij de locatie van de arbeidsmigranten doorgaf. Momenteel laat de burgemeester nagaan of de nieuwe huisvesting ‘voldoet aan de eisen’.

Ook wil hij weten of het hier om een vorm van mensenhandel of intimidatie ging. De bewoners vertoonden zichtbare fysieke klachten, maakten een schuwe indruk en waren bang voor de voorman, die zowel ambtenaren als arbeidsmigranten intimideerde. De gemeente kan nog gerechtelijke stappen tegen de eigenaar zetten, zegt Strous. Daar blijft het nu bij. ‘Ze zijn nu buiten onze gemeente, dus daar eindigt onze verantwoordelijkheid.’

De spoorloze arbeidsmigranten van Linne maakten afgelopen week pijnlijk duidelijk dat de overheid moeilijk vat krijgt op de dubieuze woonomstandigheden en verblijfplaatsen van arbeidsmigranten. Emile Roemer riep op Radio 1 de politiek opnieuw op werk te maken van de levensomstandigheden van arbeidsmigranten, zonder de kabinetsformatie af te wachten.

Afgelopen jaar publiceerde hij als hoofd van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten twee dikke rapporten met aanbevelingen. Daarin adviseert hij dat uitzendbureaus strenger worden gecontroleerd met een vergunningsplicht en dat gemeenten arbeidsmigranten beter registreren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden