Vijftig Nederlandse agenten naar Sint Maarten

Nederland stuurt begin komend jaar vijftig politiemensen naar Sint Maarten, voornamelijk rechercheurs. Die gaan er de georganiseerde en ondermijnende criminaliteit bestrijden, zeker tot eind 2017.

Charlotte Huisman
Gerard Bouman (m) loopt naast Koning Willem-Alexander over het Binnenhof tijdens de uitreiking van de nieuwe koninklijke politiestandaard. Beeld anp
Gerard Bouman (m) loopt naast Koning Willem-Alexander over het Binnenhof tijdens de uitreiking van de nieuwe koninklijke politiestandaard.Beeld anp

De Nederlandse Politie begint in september met de werving. De zending, die ruim 20 miljoen euro kost, gaat volgens korpschef Gerard Bouman niet ten koste van het politiebudget in Nederland.

De Nederlandse minister van Justitie heeft in samenspraak met zijn collega's van de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten eerder dit jaar besloten dat Nederland zich meer gaat bemoeien met de rechtshandhaving in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Doel is de politie, het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht er structureel te versterken. Voor deze Nederlandse interventie is in juli een 'Masterplan Versterking Rechtshandhaving Caribisch deel van het Koninkrijk' opgesteld, in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het Openbaar Ministerie.

Vooral op Sint Maarten wil Nederland hard aan de slag, omdat daar de problemen het grootst zijn met 'de versmelting van de boven- en onderwereld'. Op dit eiland gaat de Nederlandse politie een team Bestrijding Ondermijning inrichten, dat er onderzoek gaat doen naar de ondermijnende en zware georganiseerde (grensoverschrijdende) criminaliteit. Zij kunnen meerdere onderzoeken tegelijkertijd doen en werken samen met een aantal lokale politiemensen. De Nederlandse politiemensen werken onder aansturing van de Procureur- Generaal ter plaatse.

Autonoom

Sint Maarten, bijna vijf jaar een autonoom land binnen het Koninkrijk na de opheffing van de Nederlandse Antillen, telt nog geen 40 duizend inwoners. Dat is te klein voor een solide systeem van rechtshandhaving, dat, volgens Nederland, bovendien kampt met integriteitsproblemen, een capaciteitstekort en inefficiëntie. De Nederlandse overheid oordeelt dat de onder- en de bovenwereld zo verweven dreigen te raken, dat het Sint Maarten boven het hoofd dreigt te groeien als niet wordt ingegrepen. Bovendien heeft deze criminaliteit inmiddels ook Nederland bereikt, en gaat zij zelfs al over de grenzen van het Koninkrijk. Op het eiland groeit intussen het gevoel van onveiligheid, nu de criminaliteit er stijgt.

Nederland ondersteunde al langer de rechterlijke macht in het Caribisch deel van het Koninkrijk; alsook de Kustwacht en het Recherche Samenwerkingsteam (RST), dat grotendeels uit Nederlandse politiemensen bestaat. Zij helpen de lokale politie bij de bestrijding van zware criminaliteit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden