Vijftien jaar voor moord op schoonma

De rechtbank in Roermond heeft vrijdag de 42-jarige Rob H. uit Vredepeel veroordeeld tot vijftien jaar cel voor de moord op zijn schoonmoeder in maart vorig jaar....

Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden levenslang geëist. Volgens de officier van justitie is hij 'een meedogenloos iemand', die er niet voor terugdeinst om tot twee maal toe een naaste van het leven te beroven.

Rob H., die een weinig succesvolle geitenboerderij in Vredepeel (gemeente Venray) runt, heeft bekend dat hij zijn schoonmoeder Hanny Kluijtmans om het leven heeft gebracht. Zij bracht die fatale dag in maart zijn kinderen, die bij haar in Best hadden gelogeerd, terug in Vredepeel. In de geitenstal sloeg Rob H. zijn schoonmoeder neer en wurgde haar. Vervolgens dumpte hij haar lichaam op een doodlopend weggetje in het bosgebied van Millheeze.

Volgens de rechtbank heeft de geitenboer zijn schoonmoeder met voorbedachten rade van het leven beroofd. Daarom vond de rechter moord bewezen. Hij zou uit winstbejag hebben gehandeld. Door haar uit de weg ruimen, kon hij zijn deel van de erfenis opstrijken.

Advocaat Bos vindt de straf te hoog. Hij meent dat geen sprake is van voorbedachten rade en dus ook niet van moord. Zijn cliënt kreeg in de stal ruzie met zijn schoonmoeder, waarna hij haar in opwelling neersloeg.

Volgens de advocaat kan zijn cliënt hoogstens voor doodslag worden veroordeeld, waarvoor een lagere straf geldt.

Bij het onderzoek naar de moord op Hanny Kluijtmans stuitte justitie ook op de dood van haar dochter Jeannette, die in 1997 onder verdachte omstandigheden was gestorven. Destijds verklaarde Rob H. dat hij zijn vrouw onderaan de trap had gevonden.

Er werd een onderzoek verricht, maar daaruit kwamen geen aanwijzingen voor moord of doodslag naar voren. Een val van de trap werd als vermoedelijke doodsoorzaak aangenomen.

Maar na de bekentenis van Rob H. inzake de dood van zijn schoonmoeder, die pas na langdurige verhoren en een reconstructie tot stand kwam, begon justitie hem ook als verdachte te zien voor de dood van zijn vrouw. Daarom werden de stoffelijke resten van Jeannette opgegraven op het kerkhof in Best en voor nader onderzoek naar het laboratorium gebracht.

Deskundigen vonden geen botbreuken of resten van een dodelijke bloeding onder de schedelkap. Zij concludeerden dat een val van de trap als doodsoorzaak praktisch was uitgesloten.

Daarnaast legde Rob H. tegenstrijdige verklaringen af, onder meer over zijn relatie met zijn huidige vrouw. Want die relatie bleek al begonnen te zijn vóór de dood van Jeannette, die ziek was. Ook zijn er twee getuigen die verklaarden dat Rob H. gezegd zou hebben dat hij zijn vrouw 'een handje geholpen had'.

Volgens het OM heeft Rob H. ook zijn vrouw in 1997 gewurgd. Maar daar wilde de rechtbank niet in meegaan. De rechter achtte niet wettig en overtuigend bewezen dat verdachte ook zijn vrouw heeft omgebracht.

Advocaat Bos zei niet anders verwacht te hebben. Volgens hem heeft het OM zich bij deze tenlastelegging laten leiden door 'leugens, roddels en achterklap'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden