Vijftien jaar cel voor doodschieten crimineel op Dam

De 37-jarige Nederlander Erwin V. is door de Amsterdamse rechtbank tot vijftien jaar cel veroordeeld voor het doodschieten vorig jaar van de Bulgaarse topcrimineel Konstantin Dimitrov op klaarlichte dag op de Dam in Amsterdam....

Van onze verslaggever Weert Schenk

De liquidatie is de eerste van een geruchtmakende serie die is opgelost. Officier van justitie A. van Dam, die criminelen duidelijk wil maken dat ze niet onaantastbaar zijn, had achttien jaar geëist.

In het woensdag uitgesproken vonnis wordt V. op basis van drie getuigenverklaringen schuldig bevonden. De rechtbank zegt uit die getuigenissen niets anders te kunnen afleiden dan dat V. degene is geweest die het fatale schot heeft gelost. De kogel ging dwars door het hoofd van de 33-jarige Dimitrov en kwam terecht in het oog van diens vriendin. Deze overleefde de aanslag.

De rechtbank acht het niet aannemelijk dat niet V. maar een andere man heeft geschoten. Tijdens de behandeling van zijn zaak had V. gezegd dat iemand het wapen in zijn handen had gedrukt. Volgens de rechtbank legde V. tegenstrijdige verklaringen af. Bovendien weigerde hij uit te leggen waarom hij tijdens zijn vlucht een jas en een trui weggooide.

Op de kleding zijn geen sporen van het gebruikte vuurwapen teruggevonden. Het door V. eveneens weggeworpen vuurwapen was vrij van sporen die naar hem verwijzen. De rechtbank meende dat dit een bewezenverklaring niet in de weg staat. V. heeft niet willen meewerken aan de oplossing van de liquidatie.

V., een breedgeschouderde man die dagelijks in de sportschool traint en diverse malen is veroordeeld voor geweldsdelicten, schrok zichtbaar van het vonnis. Zijn versie is dat hij een knal hoorde, omkeek en iemand op de grond zag liggen. 'Toen ben ik in paniek gaan rennen, omdat ik met dat soort dingen niets te maken wil hebben. Ik bleef lang rennen, omdat ik onderweg bedacht dat ze het misschien ook op mij hadden gemunt.'

Getuigen die V. na de schietpartij volgden, zagen hem zijn trui en jas weggooien. In het water van de Oudezijds Voorburgwal verdween een voorwerp, wat later het pistool bleek waarmee de Bulgaar was gedood. De getuigen volgden hem naar een café op de Ceintuurbaan, waar V. even later werd gearresteerd.

Mafiabaas Dimitrov was verwikkeld in een strijd met een andere criminele organisatie. Officier van Justitie Van Dam suggereerde dat V. in opdracht had gehandeld van Dimitrovs tegenstander Yosi Yosifov. V. en Yosifov waren bevriend.

Officier Van Dam noemde het ongeloofwaardig dat iemand die onschuldig is, weigert mee te werken aan het onderzoek naar de liquidatie. V.'s advocaat, Vincent Kraal, had vrijspraak bepleit. 'Het is te mooi om waar te zijn dat een liquidatie wordt opgelost.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden