Vijftien doden bij aanslag op Filipijnen

Bij een aanslag op een kerstmarkt in de stad Generaal Santos in het zuiden van de Filipijnen zijn zondag zeker vijftien mensen gedood....

AP en Reuters

'Er klonk een oorverdovende klap. Het leek alsof de aarde bewoog', sprak een vrouw die dichtbij de plek van de aanslag stond. De chaos na de aanslag bemoeilijkte aanvankelijk de hulpverlening. Drie mensen werden volgens de politie ter plekke gedood, ten minste twaalf anderen overleden in het ziekenhuis.

Direkt na de aanslag werden de veiligheidsmaatregelen in de zuidelijke steden verscherpt uit vrees voor meer aanslagen. President Gloria Arroyo zei dat er geen rechtvaardiging bestaat voor geweld. Richard Gordon, het hoofd van het Rode Kruis op de Filipijnen, uitte kritiek op het leger en de politie omdat zij signalen over op handen zijnde aanslagen zouden hebben genegeerd. 'Ik krijg berichten van mijn mensen dat ze wisten dat er iets ging gebeuren. En toch hebben ze niet ingegrepen', zei Gordon.

De stad General Santos is vaker het toneel van geweld. In 2002 werden bij een aanslag door de extremistische moslimgroepering Abu Sayyaf veertien mensen gedood. General Santos telt 500 duizend inwoners, voornamelijk christenen. In de omringende regio's hebben naar verluidt enkele extremistische moslimgroeperingen en radicale linkse groeperingen hun thuisbasis.

De Filipijnen zijn een trouwe bondgenoot van de Verenigde Staten in de strijd in Irak. Het Amerikaanse leger heeft op de Filipijnen speciale trainingskampen voor anti-terreureenheden.

Medardo Geslani, de commandant van een Filipijnse anti-terreurbrigade, zei dat nog geen concrete aanwijzingen zijn gevonden wie de aanslag heeft gepleegd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden