NIEUWS

Vijftien burgemeesters willen extra geld voor kwetsbare stedelijke gebieden

Vijftien burgemeesters en meerdere maatschappelijke organisaties willen dat het volgende kabinet meer geld uittrekt om de zestien meest kwetsbare stedelijke gebieden te helpen. Door de coronacrisis zijn deze wijken en hun bewoners extra benadeeld.

Redactie
Burgemeester Famke Halsema van Amsterdam behoort tot de vijftien ondertekenaars van de oproep. Beeld ANP
Burgemeester Famke Halsema van Amsterdam behoort tot de vijftien ondertekenaars van de oproep.Beeld ANP

Dat stellen de burgemeesters in een oproep genaamd ‘Dicht de kloof!’, die vandaag wordt aangeboden aan de Tweede Kamer. Ze roepen het kabinet hierin op om een Nationaal Herstel- en Perspectiefprogramma Leefbaarheid en Veiligheid in het regeerakkoord op te nemen.

In de stedelijke gebieden waar aandacht voor wordt gevraagd, wonen ongeveer 1 miljoen mensen die te maken hebben met armoede, werkloosheid, criminaliteit en achterstanden in onderwijs en gezondheid. Het gaat om wijken in de vier grote steden, maar ook in onder meer Eindhoven, Groningen, Zaanstad en Breda. ‘Het gevaar dreigt dat achterstanden opnieuw aan een volgende generatie worden doorgegeven’, aldus de oproep. ‘De kloof tussen deze gebieden en veel andere plekken holt de sociale samenhang in ons land uit.’

De burgemeesters – van onder meer Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Tilburg, Eindhoven, Lelystad en Schiedam – vinden dat er extra investeringen moeten worden gedaan van 500 miljoen euro per jaar. Daarvan zou 400 miljoen bestemd zijn voor de zestien gemeenten en 100 miljoen voor kwetsbare wijken in andere gemeenten.

Onderwijs en werk

Vorig jaar juni, enkele maanden na het begin van de coronapandemie in Nederland, had dezelfde groep burgemeesters om 1,25 miljard euro gevraagd voor steun aan de kwetsbare buurten. Het kabinet kwam later met 450 miljoen over de brug om in zulke gebieden de huizen en leefbaarheid te verbeteren.

Met het geld kunnen langjarige projecten worden opgezet om bewoners te helpen met extra onderwijs, begeleiding naar werk en baangaranties, aldus het voorstel. Daarnaast moeten er woningen worden gebouwd voor de middenklasse, zodat zij in hun huidige wijken kunnen blijven wonen.

Als voorbeeld noemen de burgemeesters een programma in Rotterdam-Zuid, Nationaal Programma Rotterdam Zuid, dat al loopt sinds 2012 en waarin samenhangende plannen en doelen zijn gemaakt voor twintig jaar.

Als er niet wordt ingegrepen zal de sociale samenhang en de onveiligheid in deze gebieden verder verslechteren, stellen ze. ‘Dat voedt parallelle samenlevingen en het wederzijds wantrouwen tussen overheid en burgers. Georganiseerde criminelen gebruiken dit om de rechtsstaat te ondermijnen’, waarschuwen de bestuurders in hun oproep.

Zij zien zich gesteund door maatschappelijke organisaties als de MBO Raad, Nationale Politie, Jeugdzorg Nederland, NOC*NSF en Jantje Beton.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden