Vijfsterren-droom kost vermogen én vier olijfbomen

Geen steentje ligt scheef, geen boom staat op de verkeerde plek, geen bloemetje detoneert. Elk doodlopend paadje eindigt in een mini-rotonde voor golfkarretjes en in de muur zitten parkeerplaatsen voor buggy's. In Costa Navarino klopt echt alles.

Vier!, zegt Nina Argyropoulou op een manier alsof ze zojuist met het getal vier de bingo heeft gewonnen. 'Vier gesneuvelde olijfbomen. Dat kun je je toch niet voorstellen? Het is mijn favoriete weetje van het hele project. Ik vind dat zo gaaf.'


Dat een intelligente, lange, blonde vrouw als Nina zo enthousiast kan worden van een paar gesneuvelde olijfbomen, behoeft enige uitleg. Die begint en eindigt met Vassilis Constantakopoulos (1935-2011), ofwel 'de Kapitein'. Maar 'Koning van de Containers' mag ook.


Arm opgegroeid, het geluk gezocht op zee, en met veel durf en zakeninzicht een van 's werelds grootste containermagnaten geworden. Een man met een droom, een visie. Met plannen zo onwaarschijnlijk en zo gedurfd dat de oude Griekse goden wel raad hadden geweten met zijn hoogmoed.


Constantakopoulos wilde van Costa Navarino, de kuststreek van zijn geboortestreek Messinia - de meest westelijke van de drie vingers van de Griekse Peloponnesus -, een vijfsterren toeristische bestemming maken. Luxe, duurzaam en verantwoord. Vier resorts zouden er moeten verrijzen, verspreid langs de kust. Het grootste toeristische project in Griekenland ooit. Met zwembaden en golfbanen, maar ook met behoud van de natuur en het karakter van de streek.


Weerstand

De toeristen zou hij de schoonheid van zijn geboortegrond kunnen laten zien, de Messinianen zouden een beter leven tegemoet gaan. Jaren achtereen kocht hij stukken grond op, vocht tegen de Griekse bureaucratie, tegen de weerstand uit de streek en tekende hij niet minder dan 11.000 overeenkomsten.


Het eerste van de vier resorts is inmiddels anderhalf jaar open. Tussen stokoude olijfgaarden, slordige wegen en dorpen waar de bareigenaren nog nooit van cappuccino hebben gehoord, is Navarino Dunes verrezen.


Het indrukwekkendste aan Navarino Dunes is de zorg en aandacht waarmee het is gebouwd. Alles klopt. Geen steentje ligt scheef, geen boom staat op de verkeerde plek, geen bloemetje detoneert. Aan het eind van elk doodlopend paadje ligt een mini-rotonde waar de golfkarretjes kunnen keren. Bij de dagopvang voor de 0-4-jarigen zijn parkeerplaatsen voor buggy's uitgehouwen in de muren. Elke parasol heeft een knopje om de barman te kunnen roepen.


Er zijn tientallen zwembaden - veel suites hebben hun eigen infinitypool. Er is een majestueuze golfbaan, er is een bowlingbaan, er zijn 22 bars en restaurants en er is een educatiecentrum over de lokale natuur.


Alles ademt geld en klasse. De standaard luxe kamers mogen mooi en ruim zijn, ze zijn niets vergeleken bij de presidentiële villa van 650 vierkante meter, eigen butler, spa en gym en de prijs alleen op aanvraag. Grove schatting: zo'n 25.000 euro. Per nacht.


330 miljoen heeft Navarino Dunes gekost, en daar komen nog eens honderden miljoenen bij voor de andere resorts. Alles bij elkaar wordt er in Costa Navarino voor 1,2 miljard gebouwd, zo wordt gezegd.


Toch zijn die olijfbomen het meest bijzondere van het project.


Constantakopoulos bedacht dat als hij zijn streek wilde helpen, hij die zoveel mogelijk intact moest laten. De bouw van zijn resorts mocht de natuur geen geweld aan doen. En dus werden de 6.500 olijfbomen op het terrein van het resort, vele ouder dan 100 jaar, niet gekapt maar getransplanteerd. Eerst werden ze uitgegraven, vervolgens tijdelijk elders geplant, en later terugverhuisd naar de geboortegrond. Op de vier na, zij hebben de operatie niet overleefd.


Voor de watervoorziening werden twee ondergrondse reservoirs aangelegd, waarin 3 procent van de winterse neerslag wordt opgeslagen. Aan de lokale watervoorziening wordt geen druppel onttrokken.


Personeel

De gebouwen zijn opgetrokken uit hout en steen. Ze zijn nergens hoger dan drie verdiepingen. De architectuur is gebaseerd op ecologische principes. En, bepaalde Constantakopoulos, 70 procent van het 1100 man tellende personeel moet uit de buurt komen. Niemand zou Messinia nog meer hoeven te verlaten om aan werk te komen.


Dat personeel heeft de Nederlandse director of sales Maria-Louisa Blanken de nodige kopzorgen bezorgd. Constantakopoulos heeft niet de gemakkelijkste weg gekozen, vooral in het eerste jaar ging er nog wel eens wat mis. 'Niet iedereen uit de regio spreekt Engels, en je begrijpt niet van de ene op de andere dag wat vijfsterren-service is.'


Tomaten

Blanken heeft de lat hoog gelegd. Jarenlang was ze werkzaam bij Costa Smeralda op Sardinië, ook zo'n superluxe resort. Daar liet ze ooit met een privévliegtuig tomaten invliegen vanuit Sicilië omdat de gasten erom vroegen. Die service heeft ze ook hier voor ogen. 'Deze plek heeft alles om binnen een paar jaar het beste hotel van Europa te zijn.'


Aan de faciliteiten zal het niet liggen, denkt ook Theodore Kyriakou, een Griekse chef, vooral befaamd in Londen om zijn prijzenwinnende restaurant The Real Greek. Hij is een weekje ingevlogen om in restaurant Omega een zinnenprikkelend zesgangenmenu te bereiden met onbespoten, onbekunstmeste groenten uit de tuinen van het resort. 'Ik heb nog nooit zoiets gezien. Aan alles is gedacht. Ik heb er maar twee woorden voor: money talks. Met veel geld kun je iets goeds bouwen.'


Hij toont de zes kookeilanden die worden gebruikt voor de workshops. Zacht zoevend verdwijnen de ovendeuren onder de ovens zodra ze worden geopend. Met een iPod-achtig apparaat worden de keramische kookplaten bediend.


De crisis, dat zal duidelijk zijn, lijkt ver weg binnen de poorten van het resort. Sterker, juist dit resort zou de crisis in Messinia het hoofd moeten bieden. Hier moet het geld worden verdiend. Uitgegeven door de Griekse toeristen zelf, maar als die niet komen zijn er altijd nog de Russen, de Duitsers of de Arabieren. Wie wil kan met een helikopter worden opgehaald van het vliegveld van Kalamata.


Fietstochten

'Er zijn altijd mensen op wie de crisis geen vat heeft', zegt Yassis, die de fietstochten leidt naar het nabijgelegen, hoefijzervormige strand van Voidokilia en voor wie het nieuw uitgevonden toerisme in Messinia een reddingsboei bleek. Zelf komt hij uit Athene.


Hij is blij dat hij hier een baan heeft gevonden. 'Ik heb zeven jaar economie gestudeerd in Birmingham, maar in Griekenland bestaat op dit moment helemaal geen economische sector.'


Dat is moeilijk te geloven als je rondloopt in Navarino Dunes. Daar bloeit de economie volop. Maar de rijkdom wordt nergens protserig. Zilver en goud ontbreken, kristallen kroonluchters ook. Het is klasse van het prettige soort, niet van het soort dat de onbedwingbare neiging oproept de boel eens flink te verstoren.


Droom

De oude zeeman Constantakopoulos overleed eind januari, een jaar nadat zijn resort open ging. Tot nu toe heeft Navaro Dunes de crisis doorstaan. Het biedt de beloofde luxe, zonder dat de omgeving is veranderd. Daar is het oude fort bovenop de heuvel, het is nog steeds vrij toegankelijk. De olijfgaarden zijn er nog eindeloos, en de Grieken rijden het liefst met auto en al het strand op.


Het lijkt erop dat de dromen van De Kapitein zijn uitgekomen, ook al heeft hem dat een vermogen gekost. En vier olijfbomen.


Het is er nooit afgeladen vol

Griekenlandspecialist Polyplan Reizen is de enige Nederlandse touroperator die pakketreizen naar Navarino Dunes aanbiedt. In september en oktober geldt een aanbieding voor de Westin (15 procent korting): 975 euro per persoon voor 7 dagen inclusief vlucht. www.polyplan.nl of 020 657 5 657.


Costa Navarino ligt op zo'n 3,5 uur rijden van het vliegveld van Athene. Een betere optie is vliegen op Kalamata, een van oorsprong militair vliegveld dat speciaal voor het resort burgervluchten is gaan afhandelen. Transavia vliegt één keer per week naar Kalamata. Vandaar is het nog 45 minuten.


Op het complex van Navarino Dunes zijn twee hotels die met elkaar verbonden zijn. De Westin en het Romanos. Beide hotels ontlopen elkaar niet veel, maar de Westin is geschikter voor gezinnen. Alle faciliteiten zijn voor gasten van beide hotels te gebruiken.


Centraal op het complex ligt de Agora, het centrale plein met bijna alle restaurants. Ondanks de 766 kamers van beide hotels, is het er nooit afgeladen vol, ook niet bij de zwembaden of op het strand. Bedenk wel dat alleen het ontbijt inclusief is, de kosten voor lunch, avondeten en activiteiten kunnen behoorlijk oplopen. Een biertje kost 5 euro, bij de goedkopere restaurants is een hoofdgerecht rond de 20 euro. Een zesgangendiner voor 85 euro is ook mogelijk. Met een auto zijn dorpen als Gialova en Pilos dichtbij.


Bezoek vooral het strand van Voidokilia op 10 minuten rijden. Het ossenmaagvormige strand (Voidokilia betekent ossenmaag) wordt vaak één van de mooiste stranden ter wereld genoemd. Naast het strand ligt de lagune van Gialova, in de vogeltrekmaanden een paradijs voor ornithologen. 271 vogelsoorten zijn er geteld. Boven de baai en de lagune torent een rotspunt met een 15de eeuws kasteel. De wandeling er naartoe is prachtig met schitterende vergezichten. Halverwege is een grot waarin volgens de legende Hermes de koeien die hij van Apollo had gestolen, verstopte.


Costa Navarino krijgt vier resorts

Het totale Costa Navarino-project bestaat uit vier resorts, waarvan er drie nog moeten worden geopend. Als alles af is, moeten drie golfbanen bespeelbaar zijn, zes vijfsterrenhotels zijn gebouwd en zo'n 3000 kamers klaar zijn om gasten te ontvangen.


Navarino Dunes is vorig jaar als eerste helemaal afgerond, met twee hotels en een golfbaan.


De golfbaan van Navarino Bay, een paar kilometer naar het zuiden is ook al klaar en gaat deze herfst open. Op het terrein zullen 's werelds eerste in de grond gezonken villa's worden gebouwd. Die moeten in 2015 klaar zijn voor gebruik.


Het derde project is Navarino Hills. Dit ressort wordt - de naam zegt het al - in de heuvels gebouwd, bij het dorp Kynigos.


Gasten zullen vanuit hun kamers uitkijken over het dorp Pilos, de golfbaan van Navarino Bay en de baai die daarachter ligt.


Het laatste project, Navarino Blue, komt een stuk verderop te liggen, richting Kalamata op slechts 10 minuten van het vliegveld. Ook hier komt een golfbaan en ook dit resort komt aan zee te liggen. De bedoeling is dat dit het grootste van alle resorts wordt. Wanneer 'Blue' wordt opgeleverd, is nog niet zeker.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden