NieuwsBosnië en Herzegovina

Vijfhonderd migranten in ‘onmiddellijk gevaar’ vanwege vrieskou na afbranden kamp

Zo’n vijfhonderd migranten die momenteel in Bosnië en Herzegovina bivakkeren, verkeren volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en vluchtelingenorganisatie UNHCR in ‘onmiddellijk gevaar’ vanwege de sneeuw en vrieskou in het gebied. Hun Lipa-kamp, nabij de EU-grens met Kroatië, brandde vorige week vrijwel volledig af. 

Migranten in het Lipa-kamp op de grens met Kroatië. Beeld Reuters
Migranten in het Lipa-kamp op de grens met Kroatië.Beeld Reuters

Omdat de Bosnische overheid nog geen vervangende opvang heeft geregeld, slapen nog altijd honderden migranten in de buitenlucht. ‘Nu al krijgen we meldingen van bevriezing, onderkoeling en andere ernstige gezondheidsklachten’, schrijven IOM en UNHCR in hun gezamenlijke verklaring. ‘De structuur die nu nog staat is onveilig en kan instorten als er sneeuw blijft vallen. Ondanks de pogingen om noodhulp te verlenen, is hun leven direct in gevaar.’ Ook hulporganisaties als Artsen Zonder Grenzen en Save the Children sloten zich aan bij de noodoproep. Zij willen allemaal dat de Bosnische overheid zo snel mogelijk alternatieve opvanglocaties regelt.

Brand zelf aangestoken

Het zogenoemde Lipa-kamp op de grens met Kroatië werd in maart inderhaast opgetuigd om zwervende migranten in de noordwestelijke regio Krajina in onder te brengen toen corona uitbrak. Het was niet gebouwd voor winterse omstandigheden. De migranten leefden in tenten zonder verwarming en met nauwelijks faciliteiten. Toen de temperatuur eerder deze maand onder het vriespunt zakte, bevroren de waterleidingen en toiletten waardoor migranten hun behoeften in de omliggende bossen moesten doen. Vermoedelijk uit onvrede over die situatie staken een aantal bewoners de brand, waarbij geen gewonden vielen, zelf aan.

Ze hoopten waarschijnlijk verplaatst te worden naar een ander kamp, maar vooralsnog heeft de Bosnische regering niets voor de migranten geregeld. Zo’n 900 migranten trokken daarom uit eigen beweging naar andere dorpen of steden, maar ongeveer 500 migranten bleven achter. Zij slapen volgens Peter Van Der Auweraert van de Bosnische afdeling van de IOM in haastig gebouwde krotjes en steken vuren aan om warm te blijven in de paar overgebleven tentjes.

‘The Game’

In Bosnië zijn naar schatting zeker zevenduizend migranten gestrand die proberen Kroatië te bereiken en dan verder Europa in. Bosnië werd een populaire smokkelroute nadat de overige routes over de Balkan via Servië en Hongarije hermetisch werden afgesloten. Ook Kroatië houdt nu de grens dicht en duwt migranten steeds terug naar Bosnië. Ondanks deze zogenoemde pushbacks blijven migranten het toch nog vaak proberen omdat ze zeggen niets te verliezen te hebben. Onder migranten wordt het kostbare smokkelspel wel ‘the game‘ genoemd.

De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en de Europese Unie dringen al langer tevergeefs aan bij de Bosnische autoriteiten op een duurzame oplossing, maar politici in het etnische verdeelde land worden het niet eens over de locatie voor vluchtelingenopvang. De EU heeft eerder deze maand voorgesteld een oud kamp te openen, Bira in de buurregio Bihać, maar dat stuitte op verzet van de lokale oppositie. Om de autoriteiten verder onder druk te zetten kondigde IOM afgelopen week aan het kamp woensdag officieel ‘te sluiten’ en te stoppen met distributie van voedsel, kleding en andere voorzieningen.

Moria

In september ging ook het beruchte kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos in vlammen op. Ook die brand werd aangestoken door bewoners uit onvrede over de inhumane omstandigheden. Hierop raakten liefst 13 duizend migranten en vluchtelingen dakloos, waaronderveel gezinnen met kleine kinderen. Zaterdagavond ging ook een vluchtelingenkamp in de Libanese provincie Minja in vlammen op. Deze brand werd aangestoken door Libanese jongeren.

Lees ook

Vergeten door de hulporganisaties wordt het een zware winter voor de Syrische vluchtelingen
Syrische vluchtelingen in Libanon hebben het nog nooit zo slecht gehad als deze winter. De spanningen met de Libanese bevolking lopen op, veel mannen komen hun bed niet uit, en de honger ligt op de loer. ‘Vroeger hadden we het ook moeilijk, maar toen hadden we in elk geval volle magen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden