Vijfhonderd bedrijven beloven niet langer te investeren in kolen

De kolenindustrie raakt steeds verder uit de gratie. Inmiddels hebben rondom de klimaattop in Parijs zo'n vijfhonderd organisaties beloofd niet langer te beleggen in kolengerelateerde bedrijven. Opgeteld hebben zij een belegd vermogen van 3,1 biljoen euro.

Kolenmijn in China. Beeld ap

Dit blijkt uit een berekening van Climate Action, een organisatie die is verbonden aan het milieuprogramma van de Verenigde Naties UNEP. De opgetelde biljoenen betreft het totale kapitaal van de organisaties en wordt ook geïnvesteerd in andere sectoren.

Parallel aan de desinvesteringen in kolen hebben de twee grootse Duitse energiebedrijven besloten hun fossiele activiteiten te splitsen van de andere bedrijfsactiviteiten. E.on en RWE koppelen beiden hun verkoop- en duurzaamheidstak los van de kern- en kolencentrales. RWE, moederbedrijf van Essent, doet dit om 'een platform te creëren voor groei, met eigen toegang naar de kapitaalmarkt'. Zonder kolenactiviteiten in het nieuwe bedrijf zal dit gemakkelijker gaan.

Op de derde dag van de klimaattop sloten negentien Franse steden en het Franse parlement zich woensdag aan bij onder andere 's werelds grootste verzekeraar Allianz, die onlangs beloofde niet langer geld te steken in de vervuilende kolenindustrie. In Nederland beloofde pensioenfonds ABP beleggingen voortaan langs de duurzaamheidsmeetlat te leggen, een toets die de kolenindustrie waarschijnlijk niet zal doorstaan.

Het is nog te vroeg om te beoordelen of bedrijven in de kolenbranche last hebben van de kapitaalvlucht, zegt Jacqueline Duiker van De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling. 'Ik kan me wel voorstellen dat ze zich inmiddels zorgen maken', zegt Duiker. 'Want wat we wel zien is dat steeds meer investeerders zoeken naar verantwoorde, toekomstbestendige beleggingen.'

De grootste open mijn in Polen, Belchatow. Beeld reuters

Weinig voortgang op klimaattop

Ondanks de positieve geluiden uit het bedrijfsleven, waar ook miljarden zijn toegezegd voor duurzame technologie door onder andere Bill Gates, zit er nog weinig beweging in de onderhandelingen op de klimaattop in Parijs. Dit bleek woensdag op basis van uitspraken van Duitse en Amerikaanse onderhandelaars. De voorzitter van de conferentie, de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius, stoorde zich daar aan. Hij riep de deelnemers op meer vaart achter de onderhandelingen te zetten. Milieuorganisaties spraken de verdenking uit dat de partijen met opzet traag zijn, zodat het moeilijker wordt een succes voor het klimaat te boeken. De bijeenkomst duurt tot en met volgende week vrijdag.

Vooral de financiën blijken een struikelblok, zeggen de Amerikanen. De belangrijkste industrielanden hebben toegezegd bijdragen aan ontwikkelingslanden tot 2020 met 100 miljard dollar (bijna 95 miljard euro) te verhogen om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Maar voor de tijd daarna vragen landen, zoals de eilandengroepen die door de stijgende zeespiegel worden bedreigd, meer geld. Volgens Duitse onderhandelaars houden de landen 'hun kruit droog'. Zij hopen op politieke druk om de gesprekken een duwtje te geven.

De bijna tweehonderd landen die onderhandelen in Parijs hebben als doel een klimaatakkoord te bereiken voor de periode vanaf 2020. Dan eindigt het in 1997 overeengekomen Kyoto-protocol, het resultaat van de eerste grote klimaatconferentie die destijds werd gehouden in Japan. De afspraken die eind volgende week in Parijs op papier moeten staan, moeten voorkomen dat de aarde meer dan 2 graden celsius opwarmt ten opzichte van het niveau voor de industrialisering, halverwege de negentiende eeuw.

Laurent Fabius Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden