Vijfduizend zonnebloemen, vlaggen halfstok: wereld herdenkt MH17-ramp

Een zee van zonnebloemen, een op de valreep gebouwd monument en de vlaggen halfstok: in Nederland en over de hele wereld worden de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 vandaag herdacht.

Susanne Geuze
Vlaggen hangen halfstok op het terrein van de Oudheusenkazerne in Hilversum waar de slachtoffers van de vliegramp met MH17 werden geidentificeerd. Beeld anp
Vlaggen hangen halfstok op het terrein van de Oudheusenkazerne in Hilversum waar de slachtoffers van de vliegramp met MH17 werden geidentificeerd.Beeld anp

Familie, vrienden en bekenden van de slachtoffers van de vliegramp komen vanmiddag bijeen tijdens een besloten herdenkingsdienst in Nieuwegein. De NOS maakt opnames die in overleg met de organisatie worden uitgezonden tijdens een extra journaal om 16.30 uur.

Ruim 1.600 nabestaanden hebben zich voor de bijeenkomst aangemeld. Het programma is samengesteld door de nabestaanden. Er zal worden gesproken, maar ook muziek gemaakt en gedanst. Alle namen van de 298 slachtoffers worden voorgelezen. Een van de sprekers is de 27-jarige Marieke Poelmann, die in 2010 haar ouders verloor bij de vliegramp in Tripoli en daar een boek over schreef.

Namens het kabinet wonen premier Rutte, de ministers Van der Steur (Veiligheid en Justitie), Koenders (Buitenlandse Zaken) en Plasterk (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) de plechtigheid bij. De vlaggen op Nederlandse overheidsgebouwen hangen vrijdag halfstok.

Ineens kwam er iemand door het dak

De ramp met vlucht MH17 heeft ook Oost-Oekraïners hard geraakt. Verslaggever Bert Lanting en fotograaf Daniël Rosenthal doen een jaar na de ramp verslag vanuit de dorpen waar het vliegtuig neerstortte.

Een jaar vol verdriet en vragen

Lees aan de hand van reportages, interviews en nieuwsberichten van de Volkskrant over een jaar vol ongeloof, woede en verdriet in het MH17-dossier.

De zonnebloemen in het Museum Jan van der Togt voor de herdenking van de slachtoffers van MH17. Rondom de rampplek waren immense velden vol zonnebloemen. Beeld anp
De zonnebloemen in het Museum Jan van der Togt voor de herdenking van de slachtoffers van MH17. Rondom de rampplek waren immense velden vol zonnebloemen.Beeld anp

Particuliere bijeenkomsten

Naast de officiële herdenking vinden in Nederland particuliere bijeenkomsten plaats. In Museum Jan van der Togt in Amstelveen is een zaal gevuld met bijna 5.000 zonnebloemen, een verwijzing naar de zonnebloemvelden bij de rampplek.

In de Oekraïense plaats Grabovo, waar een deel van het toestel neerstortte, is de afgelopen dagen hard gewerkt aan een herdenkingsmonument, een zandkleurige steen met een zwarte plaat: 'In de herinnering van 298 overledenen, onschuldige slachtoffers van de burgeroorlog'. Het monument is bekostigd door de lokale bevolking. Vandaag om acht uur (lokale tijd) is in Grabovo een kerkdienst gehouden, gevolgd door een processie naar de rampplek.

Het herdenkingsmonument op de rampplek in de buurt van de plaats Grabovo. Beeld anp
Het herdenkingsmonument op de rampplek in de buurt van de plaats Grabovo.Beeld anp

Buitenland

In de Australische hoofdstad Canberra komen nabestaanden en politici om elf uur bijeen in de hal van het parlement. In de naastgelegen tuin wordt een herinneringsplakkaat voor de slachtoffers onthuld; onder hen waren 27 Australiërs.

In Maleisië werd de ramp vorige week zaterdag al herdacht, omdat op 17 juli het Suikerfeest wordt gevierd. Op het vliegveld van Kuala Lumpur kwamen nabestaanden bijeen voor een 'sobere, emotionele herdenking'.

Een Nederlands herdenkingsmonument laat nog even op zich wachten. Stichting Vliegramp MH17 is daarmee bezig, zegt Esther Visser. 'We hebben de nabestaanden gevraagd initiatieven aan ons kenbaar te maken.' Het is ook nog niet duidelijk waar het monument komt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden