Nieuwsgezondheidszorg

Vijfduizend minder kankerdiagnoses door corona

In Nederland zijn vijfduizend kankerdiagnoses minder gesteld dan in de voorgaande tien jaren gemiddeld het geval was. Dat komt omdat patiënten sinds dit voorjaar de zorg meden uit angst voor corona en omdat vanwege de virusuitbraak veel reguliere zorg niet beschikbaar was.

Een borstkankerpatiënt ondergaat een MRI-scan in het OLVG. Beeld Hollandse Hoogte / Ton Toemen
Een borstkankerpatiënt ondergaat een MRI-scan in het OLVG.Beeld Hollandse Hoogte / Ton Toemen

In de eerste drie maanden van de coronacrisis zijn in Nederland 20 tot 25 procent minder kankerdiagnoses gesteld dan in andere jaren. In totaal gaat het om vijfduizend diagnoses minder dan normaal. Dat blijkt uit cijfers van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) over de maanden maart, april en mei.

Volgens een woordvoerder van het IKNL wordt de daling veroorzaakt doordat patiënten als gevolg van de coronacrisis minder gemakkelijk naar de huisarts gingen of niet naar het ziekenhuis durfden uit angst voor besmetting.

Als gevolg van de coronacrisis zijn ook de bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker enige tijd stilgelegd. Daardoor werden er minder diagnoses gesteld. Vanaf half mei is weer een begin gemaakt met het opstarten van de bevolkingsonderzoeken. Vanwege de coronamaatregelen kunnen er echter minder mensen getest worden dan gebruikelijk.

De grootste afname is geconstateerd bij diagnoses van huid- (meer dan de helft minder), borst- en darmkanker. De meeste gevallen van huidkanker zijn niet levensbedreigend. Het risico op een ongunstiger ziekteverloop is het grootst bij agressieve kankervormen zoals melanomen (de agressiefste vorm van huidkanker) en sarcomen, agressieve tumoren in botten of weke delen zoals spieren en zenuwweefsel. Maar ook bij andere kankersoorten kan een late diagnose al snel een groot verschil maken.

Hoeveel extra sterfgevallen de te late kankerdiagnoses veroorzaken, valt volgens het IKNL nu niet te zeggen. ‘Maar als kanker in een later stadium wordt ontdekt, kan dat ertoe leiden dat patiënten een intensievere behandeling moeten ondergaan. Dat is ook ontzettend naar.’

Het IKNL zegt te hopen dat een eventuele tweede coronagolf niet opnieuw zal leiden tot het uitblijven van kankerdiagnoses. ‘Ziekenhuizen zijn daar nu hard over aan het nadenken.’

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) meldde vrijdag dat het aantal verwijzingen en behandelingen na de eerste coronagolf weer terug is op het oude niveau. Bij de uitbraak van het coronavirus kwam de overige zorg vrijwel helemaal stil te liggen, maar dat is verleden tijd, aldus de NZa. Sinds maart waren er ruim 800 duizend minder verwijzingen naar een ziekenhuis dan normaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden