Update

Vijfduizend militairen bijeen voor staking

Ongeveer vijfduizend militairen en burgermedewerkers van Defensie zijn vandaag in Den Haag bijeen om actie te voeren tegen de bezuinigingen bij de krijgsmacht. Veel van hen hebben een vrije dag moeten opnemen of kregen verlof. Militairen mogen namelijk niet staken.

ANP/Redactie
Vijfduizend militairen hebben zich in Den Haag verzameld. © ANP Beeld
Vijfduizend militairen hebben zich in Den Haag verzameld. © ANP

Actiecoördinator Ed Lugthart riep hen aan het begin van de manifestatie op veel geluid te maken als minister Hans Hillen van Defensie hen toespreekt.

Aan die oproep is gehoor gegeven. De parlementariërs van regeringspartijen VVD en CDA kregen veel boegeroep en kritische opmerkingen over zich heen.

Tijdens de manifestatie zei VVD-Kamerlid André Bosman dat er concessies moeten worden gedaan en dat er niet veel aan de aangekondigde bezuinigingen kan worden gedaan. 'Dit moet je niet willen' en 'dit kan niet', werd er gescandeerd. Vooral de opmerking van Bosman dat de militairen niet de illusie moeten hebben dat ze hun hele leven bij de krijgsmacht kunnen werken, viel slecht. Bosman heeft zelf jarenlang bij de landmacht gewerkt.

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij kreeg de handen wel op elkaar. 'We moeten stoppen met vuren op eigen leger', zei hij.

De actiedag begon met een protestmars, waaraan duizend militairen in uniform deelnamen. De 'mars voor waardering' kwam onder luid geklap aan bij het manifestatieterrein naast het Malieveld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden