Vijfduizend Irakezen slachtoffer ontvoering

Ongeveer vijfduizend Irakezen, onder wie veel kinderen, zijn de afgelopen anderhalf jaar in Irak ontvoerd. De kidnappers zijn vooral uit op het losgeld, dat kan oplopen tot een half miljoen dollar, zeggen Iraakse en westerse veiligheidsfunctionarissen....

NYT en Reuters

In het Westen gaat de aandacht vooral uit naar de westerse ontvoerden, maar zij vormen slechts een fractie van het totale aantal gekidnapten.

Kolonel Jabbar Anwar, hoofd criminaliteitsbestrijding in Bagdad, noemt 'de epidemie van ontvoeringen' de grootste bedreiging voor de veiligheid in het land, naast de aanslagen. De ontvoeringsbendes kiezen hun slachtoffers uit op hun rijkdom. De ontvoerden worden soms gemarteld.

Veel getroffen families doen geen aangifte omdat zij vrezen dat de politiemacht is geïnfiltreerd door criminelen. De daders opereren in groepsverband. Het zijn soms families, die hun slachtoffers in een afgesloten kamer in hun huis vasthouden. Ze beschuldigen hun slachtoffer van samenwerken met de Amerikanen, wat volgens veiligheidsfunctionarissen bij veel slachtoffers niet het geval is.

Gisteren vielen zeven doden door een autobom die ontplofte in het zuiden van Bagdad. Daar vertrok een groep shi'itische pelgrims naar een religieuze ceremonie in Karbala.

Rebellen hebben maandag in Bagdad een politiechef doodgeschoten. Ook in Mussayibb, 60 kilometer ten zuiden van Bagdad, waren politiemensen doelwit. Bij een zelfmoordaanslag vlakbij een politiepost die een islamitisch heiligdom beschermde, kwamen twee politiemensen en drie burgers om. In Mosul raakten twee Iraakse militairen gewond, toen rebellen het vuur op hun auto openden. Het aantal aanvallen op Iraakse veiligheidstroepen stijgt, nu zij langzaamaan de taken van de Amerikaanse troepen overnemen.

Zaterdag doodden Iraakse soldaten een aantal terroristen en namen er 130 gevangen. Bij de actie met luchtsteun van Amerikaanse helikopters werd een grote hoeveelheid explosieven in beslag genomen, die zou zijn bedoeld voor aanslagen in de shi'itische stad Karbala.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden