Vijfde Nationale Gezondheidstest personeel moet meer bewegen

Vandaag begint de vijfde Nationale Gezondheidstest. In een week zullen zevenduizend Nederlanders zich in één van de honderdvijftig daarvoor aangewezen centra laten testen op conditie, gewicht en leefstijl....

De nadruk in de test ligt op de balans tussen bewegen en voeding. Bovendien is het de bedoeling een groot aantal allochtonen aan de test te laten meedoen. Daarvoor zijn in Den Haag 300 hindoestanen aangezocht, maar zo weet projectleider Inge van der Weem: 'Hindoestanen fietsen niet. Dan heeft een advies om wat vaker de fiets te pakken ook weinig zin'.

NOC* NSF heeft samen met de BOA – brancheorganisatie van de arbodiensten – een programma Bedrijfssport ontwikkeld om mensen tot meer activiteit aan te zetten. Twee bonden zijn daar acuut met een eigen bedrijfssportprogramma op ingesprongen: de volleybalbond en de atletiekunie.

Niet zonder reden overigens, want uit onderzoek is gebleken dat dit twee van de minst blessuregevoelige sporten zijn. En dat het nodig is om meer te trainen blijkt wel uit een onderzoek van TNO Arbeid, waaruit blijkt dat de helft van de werknemers te weinig beweegt. Voldoende is: tenminste vijf dagen per week dertig minuten matig intensief bewegen.

De atletiekunie en de volleybalbond stellen trainers beschikbaar die één keer per week kunnen bijspringen om de werknemer aan het bewegen te krijgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden