Vijfde deel, tweede kind

LET OP: deel 5 van de Harry Potter-serie is bijna klaar. J.K. Rowling heeft geen last gehad van een writer's block, zei ze onlangs in The Times....

Het vijfde boek, met de titel Harry Potter and the Order of the Phoenix, is net zo dik als het vierde, namelijk 636 pagina's. Natuurlijk zegt Rowling gelukkig te zijn met het resultaat: 'Leuk, mooi en fris.' Wat ze niet kan zeggen is of het boek vóór kerst verkrijgbaar zal zijn. De beslissing daarover ligt bij haar uitgever, Bloomsbury. Rowling heeft de ideeën voor het zesde en zevende boek al in haar hoofd zitten. Maar daarna is het waarschijnlijk afgelopen met de pret. Na elf jaar schrijven heeft de auteur het gevoel dat het einde in zicht komt. Het zevende Harry Potter-boek, zegt ze in The Times, zal absoluut het laatste zijn.

De verknochte Harry Potter-lezers zijn vermoedelijk nog níet zover dat ze het einde in zicht zien komen. Tenslotte zijn heel wat kinderlevens met Potter-boeken gevuld. Wie in 1998 als tienjarige het eerste deel heeft gelezen, zal negentien of twintig zijn als het zevende deel uitkomt, en dan is de honger naar méér misschien nog steeds niet gestild.

Over Rowlings boeken is de afgelopen jaren een aantal boeken geschreven, en onlangs zijn er weer twee bij gekomen, waaronder het kleurrijke en uitvoerig geïllustreerde De fantastische wereld van J.K. Rowling. Dit boek kan heel goed worden gebruikt als handleiding om een werkstuk over de toverschoolleerling te maken. Het bevat een biografie, en in verschillende hoofdstukken wordt aandacht besteed aan literaire verbanden, thema's en motieven. Het boek geeft ook een beschrijving van personen, geesten, fabeldieren, geheime plaatsen, fouten en vergissingen; en bovendien worden er voorspellingen gedaan over de inhoud van toekomstige delen. Verder zijn er hoofdstukken over de mythevorming, de marketing en de film. De fantastische wereld van J.K. Rowling is een onderhoudend en compleet boek met een journalistieke toon.

Als straks deel 5 uitkomt, zullen Nederlandse kinderen overigens nog geruime tijd op de vertaling moeten wachten. Daarom zouden ze alvast kunnen proberen het Engelstalige boek te lezen, zoals sommige fans ook al deden toen het vierde deel nog niet was vertaald. De beste manier om dat te doen is eerst deel 1 in het Engels te lezen, met behulp van het onlangs verschenen Groot Toverwoordenboek. Dit boek bevat de wat moeilijker Engelse woorden uit de eerste vier Harry Potter-boeken, en de door Rowling bedachte woorden in een Nederlandse vertaling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden