Column

Vijf uur lang kijken naar vissende mannen op tv

Vijf uur kijken naar vissende mannen met een hengel: het was ondoenlijk zonder de lachspieren te masseren.

Jean-Pierre Geelen
null Beeld Vis tv
Beeld Vis tv

'Het is toch wel echt gaaf dat we gewoon 5 uur live vissen op tv hebben', zei Frank Verhoeven zondagmiddag op RTL 7. Goed gehoord: vijf uur lang vissen op tv. Geen natuurfilm, maar 'sportvissen', zoals hengelaars hun pijnlijke hobby graag noemen. Vijf uur lang staren naar vissende mannen in Fish 'O' mania. De jaarlijkse landenwedstrijd is 'een van de meest prestigieuze evenementen op visgebied'. Het was een middag lang trending topic op Twitter. Nederland verveelde zich te pletter.

Het beeld: een ronde vijver barstensvol hongerige kweekvis, ergens in Engeland. 'Eigenlijk een foeilelijke vijver', zei de verslaggever ter plekke, Ed Stoop, met Haagse tongval. Daar had hij gelijk in. Eromheen zaten zestien mannen te hengelen naar de prijzenpot van 10 duizend Britse pond.

Britten hadden 'massaal' gewed op het vissen, zei Verhoeven. Maar publiek was er nauwelijks. Vissen was 'typisch een televisiesport', meende Verhoeven.

Kijken naar vismannen - gemiddeld 95 kilo schoon de haak - is nog saaier dan het turen naar dobber, die tenminste nog onder kon gaan. Op tv bewoog niets. Om de paar seconden hengelde iemand een voorntje, een karpertje of een zeelt, maar elke emotie ontbrak. Onder in beeld stond soms een metertje met een getal. Hartslagmeters die bij enkele vissers waren aangebracht 'om het verhaal beter bij u binnen te brengen'. Bij een Italiaan stond hij op 93. Topsport.

Om het half uur werd je wakker geschud door een toeter. Het 'weegmoment' voor de vangst tot dan toe. Die toeter klonk bekend: als het eindsignaal van 24 uur met... Meer een soort sirene die een noodtoestand lijkt uit te roepen dan een rustmoment.

We gingen er even tussenuit voor de reclame. Maar eerst een liedje:

'De vissen zeggen 'Au, ik heb een haakie in mijn bek'/

Maar mij ken het niet rukken, ik vind het te gek.'

Het was ondoenlijke topsport deze rit uit te zitten, als niet de presentatie de lachspieren masseerde. Fish 'O' mania was pure Jiskefet.

Dat zat in Frank Verhoeven, die vanuit Hilversum elke rimpeling in de foeilelijke vijver beschreef als een bergetappe van de Tour. Maar meer nog zat het in cabaretpartner Arjan Klop, die de duiding deed.

Verhoeven: 'Zagen wij nou net een Franse deelnemer met handschoenen aan?'

Klop: 'Ja. Dat zal niet vanwege de temperatuur zijn. Waarom wel? Ik heb geen idee.'

Dat niveau haalde Klop vaker. Verhoeven: 'Er wordt wel véél gepraat hoor, bij Italië.' Klop duidde: 'Ja, misschien vinden ze dit fijn, of heeft het zin. Waarom ze praten, dat weet ik eigenlijk niet. Voor de gezelligheid misschien.'

Klop is door RTL binnengehengeld voor de vakkennis. Goeie vangst. Verhoeven: 'Kijk eens naar dat been van Hans Slegers.' Klop: 'Ja, dat gebruikt hij om het schepnet op te laten rusten. Doe ik zelf ook weleens. Je been is dan een soort hefboom.'

Over de Nederlandse visser Dietrich: 'Hij zit goed op z'n kist, zoals wij dat zeggen in vaktermen.'

Verhoeven: 'Wat mij opvalt is dat-ie veel minder om zich heen kijkt dan vorig jaar.'

Klop wist nog meer: 'Iedereen kan van iedereen winnen. Je weet nooit van tevoren hoe groot de vis zal zijn.'

Engeland won, net als alle eerdere jaren, met 30 kilo gevangen vis. Nederland werd tweede, met 22,7 kilo.

Verhoeven: 'Je kunt je afvragen waar kijk je naar, op zo'n zondagmiddag. Maar dit is wel het evenement van het jaar.'

Visserslatijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden