Vijf Tories in race voor opvolging William Hague

Het wordt een afvalrace tussen vijf Conservatieve parlementariërs. En uiteindelijk beslissen de 350 duizend partijleden wie William Hague opvolgt als partijleider....

Vijf Conservatieve parlementsleden gaan strijden om het leiderschap van de partij. De huidige schaduwminister Michael Portillo is de favoriet, maar zijn overwinning staat nog lang niet vast. Bij de partijleden die uiteindelijk de doorslag zullen geven, bestaat grote aversie tegen hem.

Gisteren sloot de termijn dat Conservatieve parlementariërs zich kandidaat konden stellen voor de opvolging van William Hague, de pas 40-jarige leider die besloot op te stappen na de desastreuze verkiezingsnederlaag van de Tories op 7 juni.

Behalve Portillo doen een gooi naar het partijleiderschap: Iain Duncan Smith (een kandidaat van de rechtervleugel), de eurofiel Kenneth Clarke (een ex-minister en politieke veteraan die in 1997 de strijd om het leiderschap van Hague verloor), de uitgesproken euroscepticus David Davis en partijvoorzitter Michael Ancram.

De 166 leden van de Conservatieve fractie in het Lagerhuis besluiten welke twee kandidaten worden geselecteerd voor de laatste ronde. Dit gebeurt in de vorm van een afvalrace. Vanaf volgende week dinsdag wordt een aantal stemmingen gehouden. De kandidaat met de geringste aanhang, valt telkens af. De stemrondes kunnen tot 17 juli duren, maar mogelijk valt al eerder een beslissing als kandidaten die te weinig steun krijgen, zich terugtrekken.

Portillo beschikt zeker over 37 aanhangers, Duncan Smith heeft er 23, Clarke 21, Davis 14 en Ancram 11. Dit betekent dat zeker zestig Conservatieve parlementariërs nog geen keuze hebben gemaakt. Verwacht wordt dat Portillo de eindronde wel zal halen. De strijd tussen Duncan Smith en Clarke om de tweede plaats kan ongemeen spannend worden.

Als er twee kandidaten over zijn , krijgen de 350 duizend leden van de partij het laatste woord. Zij hebben tot 11 september de tijd om hun stem uit te brengen. Op 12 september wordt de naam van de nieuwe leider bekend gemaakt.

De uitslag van de ledenraadpleging is moeilijk te voorspellen. Portillo ligt minder goed bij de traditionele achterban wegens zijn liberale opvattingen op het gebied van moraal. Hij bekende ooit in zijn jeugd homoseksuele ervaringen te hebben gehad.

Duncan Smith wordt door veel leden gezien als een soort tweede William Hague. Hij is een populist, maar heeft weinig charisma. Veel Conservatieven zijn bang dat Duncan Smith, net als Hague, bij parlementsverkiezingen te weinig stemmen bij Labour zal weghalen.

Kenneth Clarke is nog altijd populair onder de Conservatieve aanhang. Maar zijn eurogezindheid vormt een groot obstakel, omdat de overgrote meerderheid van de Tories fel gekant is tegen deelname aan de euro.

Clarke heeft in de afgelopen weken getracht zich iets 'eurosceptischer' op te stellen. Zo kraakte hij diverse keren de Brusselse bureaucratie.

'Jacques Delors heeft mij ooit een moeilijkere tegenstander genoemd dan Margaret Thatcher', zo probeerde Kenneth Clarke deze week de aanhang onder de eurosceptici te vergroten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden