Vijf senaatszetels via voorkeur

De PvdA heeft haar ‘met klem’ verzocht haar zetel in de Eerste Kamer niet in te nemen. Maar Joyce Sylvester luistert niet....

Vier keer probeerde Sylvester op een verkiesbare plaats te komen, maar het congres zette haar op zestien. De leden van de Provinciale Staten, die de Eerste Kamerleden kiezen, waren gebonden aan de lijstvolgorde die het congres had vastgesteld. Maar een aantal gaven toch een voorkeursstem aan Sylvester, die flink had gelobbyd.

PvdA-voorzitter Koole is teleurgesteld. ‘Ze hebben tegen hun eigen handtekening gestemd’, zegt hij over de dissidente Statenleden.

Naast de PvdA hebben nog vier partijen in de Eerste Kamer met het probleem te kampen: binnen een partij is het congres weliswaar het hoogste orgaan, staatsrechtelijk zijn de Statenleden niet verplicht zich aan de lijstvolgorde te houden en mogen ze iedere kandidaat kiezen.

Zo valt Boele Staal, ex-commissaris van de Koningin in Utrecht, buiten de boot. Hij stond tweede op de D66-lijst, maar zijn zetel gaat naar de nummer vier, Hans Engels. ‘Een bizarre vertoning’, zegt Staal. ‘Ik ben gekozen door de leden. D66 zegt de andere partijen al sinds de oprichting dat interne ledendemocratie het beste is.’

Maar Statenlid Marusjka Lestrade vond het ‘heel belangrijk’ dat met de Groninger Engels iemand uit de regio in de Eerste Kamer kwam voor het zo Randstedelijke D66, en bovendien een staatsrechtgeleerde. Engels aanvaardt de zetel om dezelfde argumenten.

Ook SP-er Düzgün Yildirim eist zijn zetel in de Eerste Kamer op, ondanks een oproep van zijn eigen partijbestuur dat niet te doen. Hij wil pas wijken als de SP-partijraad hem dat gebiedt.

Bij GroenLinks vinden verhitte discussies plaats over de dissidente Statenleden die Jan Laurier in de Eerste Kamer stemden. Senator Jos van der Lans noemde hen op internet ‘een kleine verzameling lafaards’ die ‘beneden elk niveau’ handelt. Maar Laurier zegt dat zijn collega-senatoren hem inmiddels hebben moeten accepteren.

Het CDA trof zaterdag na oproer op het partijcongres een compromis: Hans Klein Breteler, gekozen met voorkeursstemmen, geeft zijn zetel na twee jaar af aan Geart Benedictus, die door hem buiten de boot valt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden