NIEUWScoronacrisis in de vs

Vijf Republikeinen in quarantaine, zelf weigert Trump coronatest

De gezondheid van de Amerikaanse president Trump wordt steeds meer een discussiepunt door de coronacrisis in de VS. Trump is de afgelopen tijd in contact geweest met drie Republikeinen die sindsdien vrijwillig in quarantaine zijn gegaan. Maar volgens het Witte Huis hoeft Trump zich niet te testen.

Trump schudt de handen van CPAC-voorzitter Matt Schlapp, die eerder contact had met een coronapatiënt. Beeld REUTERS
Trump schudt de handen van CPAC-voorzitter Matt Schlapp, die eerder contact had met een coronapatiënt.Beeld REUTERS

Dat het coronagevaar zo dicht bij de president opduikt, bewijst volgens critici het ongelijk van Trumps aanpak van de crisis. De president en zijn vicepresident Pence benadrukten maandag nog dat het risico klein is voor Amerikanen om besmet te raken. De Democraten vinden dat Trump het gevaar al weken bagatelliseert. Pijnlijk voor de president is dat zelfs zijn aankomend chef-staf in quarantaine is.

Trump weigerde maandag vragen te beantwoorden in het Witte Huis of hij zich al heeft laten testen. Omdat de druk van de media daarna steeds groter werd, verklaarde zijn woordvoerder dat een test helemaal niet nodig is. ‘Hij heeft geen langdurig contact van dichtbij gehad met patiënten van wie bevestigd is dat ze besmet zijn met het virus, en hij vertoont geen enkel symptoom’, aldus woordvoerder Stephanie Grisham. ‘De president verkeert in uitstekende gezondheid.’

Uren eerder had Trump in de presidentiële limousine en aan boord van Air Force One contact gehad met een Republikeinse parlementariër die daarna thuis in quarantaine ging. Congreslid Matt Gaetz reisde met de president terug naar Washington na een campagnebijeenkomst te hebben bezocht in Florida. Net als zijn collega Doug Collins, die vrijdag Trumps handen schudde, had hij onlangs op een conferentie contact gehad met een bezoeker die nu het virus blijkt te hebben.

Geen symptomen

Ook de voorzitter van de conservatieve CPAC-conferentie Matt Schlapp, een Trump-aanhanger, schudde de handen van deze persoon. Dagen later gaf voorzitter Schlapp Trump en Pence een handdruk toen ze eind februari de conferentie bezochten. In totaal zitten nu vijf Republikeinse parlementariërs in quarantaine thuis omdat ze op de CPAC-conferentie contact hadden met de besmette persoon. Onder die vijf bevindt zich ook Trumps aankomend Witte Huis-chef staf Mark Meadows. Geen van hen heeft de symptomen van het coronavirus.

Congreslid Gaetz hoorde in Air Force One, halverwege de vlucht naar Washington, dat hij in contact was geweest met de besmette persoon. Hij ging daarna apart zitten. Toch besloot Trump, van wie bekend is dat hij smetvrees heeft, hem naar voren te roepen aan het einde van de vlucht. ‘Hij was niet extreem voorzichtig’, aldus Gaetz.

Een uur na de landing besloot Gaetz twee weken thuis in quarantaine te gaan. Pikant is dat hij vorige week nog de draak stak met het coronagevaar. Hij droeg demonstratief een gasmasker in het Congres toen werd gestemd om miljarden vrij te maken voor bestrijding van het virus. In de VS zijn nu een kleine 600 personen besmet met het virus en ruim twintig zijn overleden.

President Trump kreeg maandag tijdens een persconferentie vragen over zijn gezondheid. Beeld Getty Images
President Trump kreeg maandag tijdens een persconferentie vragen over zijn gezondheid.Beeld Getty Images

Vergelijking met de griep

Trump hoeft zich niet te laten testen, omdat de personen met wie hij contact had en die nu in quarantaine zitten, nog geen symptomen vertonen. Hij staat nu echter onder druk, mede ook gezien zijn functie, om zich toch te laten testen om de Amerikanen gerust te stellen. De president grijpt echter elke gelegenheid aan om te benadrukken dat het gevaar van het virus in Amerika wel meevalt.

Op campagne schudt de 73-jarige president gewoon ijverig de handen van aanhangers. ‘Afgelopen jaar stierven dus 37 duizend Amerikanen aan de griep’, aldus Trump maandag in een tweet. ‘Het aantal doden vanwege de griep fluctueert elk jaar tussen de 27 duizend en 70 duizend. Niets gaat dicht, het leven en de economie gaan gewoon door. Er zijn op dit moment 546 besmettingen met het coronavirus en 22 doden. Denk daar eens over na.’

De president kwam met zijn geruststellende tweet nadat de handel op Wall Street tijdelijk werd stilgelegd vanwege de kelderende koersen. Hij maakt zich al weken grote zorgen dat de coronacrisis funest zal zijn voor de goed draaiende economie. Als dit inderdaad gebeurt, kan het zijn herverkiezing in november in gevaar brengen. Presidentskandidaat Joe Biden had maandag slechts één advies voor de president na de instortende beurzen: zwijg.

Biden: ‘Ik zou willen dat hij gewoon zijn mond dichthoudt. Laat de deskundigen het woord voeren en accepteer wat ze je adviseren welke maatregelen moeten worden genomen.’ De Democraten in het Congres vinden dat Trump de adviezen van zijn eigen deskundigen niet serieus neemt en eerlijk moet zijn over de gevaren van het coronavirus voor de 327 miljoen Amerikanen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden