Vijf redenen waarom u Win Myint moet leren kennen

Nauwelijks een maand in functie liet president Win Myint deze week meer dan 8.500 gevangenen vrij in Myanmar. 

Beeld Berto Martinez

1. Hij is een vertrouweling van Aung San Suu Kyi

De kersverse president Win Myint (66), vaak omschreven als een gesloten boek, geldt als bondgenoot van staatsraad Aung San Suu Kyi, na de nog oppermachtige legertop de officieuze leider van Myanmar. Suu Kyi kan zelf geen president worden vanwege een bepaling in de grondwet die zegt dat het staatshoofd geen buitenlandse echtgenoot of kinderen mag hebben (haar overleden man en kinderen zijn Brits). Vriend en collega Aung Sin roemt Myints loyaliteit en vertrouwensband met Suu Kyi. Criticus Khin Zaw Win van de ngo Tampadipa Institute zegt echter dat hij altijd Suu Kyi’s ‘beul’ zal zijn.

2. Hij won met overmacht de verkiezingen

Win Myint, met zijn vrouw woonachtig in een spartaanse eenkamerflat in de nieuwe Myanmarese hoofdstad Naypyitaw, was ten tijde van zijn verkiezing voorzitter van het lagerhuis en sinds 2016 een van de drie vicepresidenten onder president Htin Kyaw, die eerder dit jaar aftrad om gezondheidsredenen. Hij won vorige maand de stemming in beide huizen met overmacht (403 van de 636 stemmen), voor zijn twee collega-vicepresidenten Myint Swe, kandidaat van het leger, en Henry Van Tio, voorgedragen door het hogerhuis.

3. Hij liet meer dan 8.500 gevangenen vrij

Deze week liet Myint vanwege Birmees nieuwjaar op humanitaire gronden 8.490 Myanmarese en 51 buitenlandse gevangenen vrij. De meesten waren veroordeeld vanwege drugszaken, maar er waren ook 36 politieke gevangenen bij. Niet in vrijheid gesteld werden twee journalisten van het persbureau Reuters, Wa Lone en Kyaw Soe Oo, die al drie maanden vastzitten in de beruchte Insein-gevangenis in Yangon omdat ze ‘geheime overheidsdocumenten’ in bezit zouden hebben gehad. De twee vragen Myint op te komen voor de persvrijheid.

4. Hij was zelf ooit politiek gevangene

Myint werd in 1951 geboren in de Irrawaddy-delta, studeerde geologie en werd later advocaat en rechter bij het gerechtshof in Yangon. In 1988 raakte hij na de mislukte opstand tegen het militaire regime betrokken bij de oppositionele National League of Democracy (NLD). Hij werd voor zijn aandeel in de opstand gearresteerd en zat bijna twee jaar vast. In 1990 won hij bij de door het leger geregisseerde verkiezingen een zetel maar mocht hem niet innemen. In 2012 kwam hij met Suu Kyi en anderen alsnog in het parlement.

5. Hij moet de Rohingya-crisis oplossen

Myanmar kampt met een aantal opstanden van etnische minderheden, van de Kachin tot de Karen, en ligt internationaal onder vuur vanwege de etnische zuiveringen in Rakhine en de vlucht van 700 duizend Rohingya’s naar Bangladesh. Myint beloofde bij zijn inauguratie te zullen opkomen voor de grondwet, de rechtsstaat, de levensstandaard, de nationale verzoening en de binnenlandse vrede. Maar Khin Zaw Win verwacht weinig veranderingen. ‘Tenzij Win Myint de belangen van het land voor die van Suu Kyi en het leger plaatst.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.