Vijf redenenValeri Gerasimov

Vijf redenen waarom u Valeri Gerasimov moet leren kennen

null Beeld Berto Martinez
Beeld Berto Martinez

1. Hij is de uitvinder van de gerasimov-doctrine – of toch niet?

Generaal Gerasimov (63) wordt door sommigen wel beschouwd als de vader van de Russische hybride oorlogsvoering, waarbij niet alleen militair geweld, maar ook cyberaanvallen en propaganda worden ingezet om de vijand te ondermijnen. In een artikel uit 2013 beschreef Gerasimov hoe een land door middel van dergelijke onderhuidse middelen in chaos kan worden gestort: de gerasimov-doctrine. Volgens Ruslandexpert Marc Galeotti, die de term muntte, was dat eigenlijk te veel eer. Gerasimov doelde juist op het gevaar van omwentelingen als de Arabische Lente en de Oranje Revolutie in Oekraïne.

2. Hij zat achter de ‘Groene mannetjes’ op de Krim

Als stafchef van de Russische strijdkrachten is Gerasimov ook de baas van de Russische militaire inlichtingendienst GROe. Onder zijn bewind is de GROe een steeds belangrijker rol gaan spelen bij het uitvoeren van gevoelige militaire operaties, zoals de inname van de Krim. Overal doken opeens ‘groene mannetjes’ op, naar ­later bleek GROe-commando’s die geen insigne droegen.

Minder geslaagd waren de mislukte moordaanslag op dubbelspion Skripal en de recente operatie waarbij Nederland vier GROe-agenten betrapte toen zij de OPCW, de Organisatie voor het verbod op chemische wapens, in Den Haag probeerden te hacken.

3. Hij werd geprezen door Anna ­Politkovskaja

Eind jaren negentig voerde Gerasimov het bevel over de Russische troepen die Tsjetsjenië binnenvielen om een einde te maken aan de opstand ­tegen Moskou. Die operatie oogstte veel kritiek, onder anderen van de (later vermoorde) journaliste Anna Politkovskaja. Maar zij prees Gerasimov omdat hij, tegen de publieke opinie in, een Russische kolonel liet oppakken die een 18-jarige Tsjetsjeense had verkracht en vermoord.

4. Hij is de sterke man achter minister van Defensie Sjojgoe

Gerasimov is de steun en toeverlaat van Sergej Sjojgoe, de populaire Russische minister van ­Defensie. ‘Als Sjojgoe goed playbackt, staat Gerasimov achter de coulissen te spelen’, wordt in Moskou wel gezegd. De Russische stafchef heeft ook geregeld telefonisch contact met zijn Amerikaan­se evenknie, generaal Joseph Dunford. Doel van het overleg is vooral te voorkomen dat het in Syrië tot een treffen tussen de VS en Rusland komt.

5. Hij was mogelijk betrokken bij de ramp met de MH17

Als straf voor zijn rol bij de inname van de Krim en de Russische inmenging in de oorlog in het oosten van Oekraïne staat Gerasimov op de sanctielijst van de Europese Unie. Mogelijk heeft hij als stafchef ook het groene licht gegeven voor het leveren van de BUK-raket aan de ­pro-Russische separatisten waarmee vlucht MH17 werd neergeschoten. Bij het organiseren van het vervoer van de BUK-installatie speelde een GROe-officier een centrale rol.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden