Vijf redenen Qiu Shuiping

Vijf redenen waarom u Qiu Shuiping moet leren kennen

Qiu Shuiping is benoemd tot partijsecretaris van de Peking Universiteit (PKU) om daar iedereen aan de lijn van leider Xi te houden.

Beeld Berto Martinez

1. Hij jaagt vrijdenkers de stuipen op het lijf

Voortaan is het denken van president en partijleider Xi Jinping de enige toegestane gedachte op de PKU-campus, een van de meest vooraanstaande universiteiten van Beijing. Pessimisten voorspellen dat onder de nieuwe partijsecretaris Qiu Shuiping (56) de staatsveiligheidsdienst vrij spel krijgt op de universiteit. Hij is hoofd van het Beijingse bureau van het ministerie van Staatsveiligheid geweest. Dat deed hij een jaartje, na allerlei andere functies in de hoofdstedelijke communistische partij. Een carrièrespion is hij dus niet. Wel een hardliner: zijn benoeming is een stevig signaal.

2 . Hij hield als student van bergwandelen

Hij studeerde rechten op dezelfde universiteit die hij nu met harde hand bestuurt. Vlak voor zijn afstuderen in 1983 ging hij bij de communistische partij: zijn eerste bestuursfunctie was partijsecretaris van de communistische jongerenorganisatie. Toen was hij een grote bewonderaar van de universitaire bergsportclub. Die mocht haar uitrusting op zijn kantoor stallen.

3. Hij ruimt het laatste restje engagement op

Studenten van marxistische studiegroepen hielpen deze zomer arbeiders in de Zuid-Chinese elektronicafabriek Jasic, die een onafhankelijke vakbond probeerden op te richten. Dat werd direct afgestraft, want alleen de officiële staatsvakbond is toegestaan. Studenten van verschillende universiteiten, waaronder een groot aantal PKU-studenten en afgestudeerden, gingen stug door: ze organiseerden een Jasic Arbeiderssolidariteitsgroep.

Studenten en arbeiders die samen tegen onrecht strijden: daar reageren autoriteiten allergisch op. De studiegroepen waar jongeren inspiratie zochten bij Marx en Mao werden eerder opgedoekt en een vijftigtal studentenactivisten verdween voor korte of langere tijd. Qiu veegde vorige week het laatste restje engagement van de campus. Agenten van de staatsveiligheidsdienst voerden een student met geweld af in een geblindeerde auto. Wie dat filmde, kreeg ook klappen.

4. Hij wil niet onderdoen voor zijn collega’s op andere universiteiten

Ook in andere steden werd een tiental studentenactivisten opgepakt. De Solidariteitsgroep is als ‘illegale organisatie’ gebrandmerkt. Studenten die aandacht vragen voor verdwenen klasgenoten krijgen problemen. De Volksuniversiteit in Beijing hanteert bijvoorbeeld een zwarte lijst. Wie daarop staat, komt onder toezicht van de staatsveiligheidsdienst. Uit protest tegen deze intimidatie verbrak de Amerikaanse Cornell Universiteit de samenwerking met deze onderwijsinstelling.

5. Hij noemt het heden een tijdperk van strijd

Zelfs de vaagste notie van kritiek op de partijlijn wordt bestreden alsof het oorlog is. ‘Dit is een tijdperk van strijd’, zei Qiu onlangs. Zeker nu volgend jaar de gevoelige jubilea zijn van protesten voor meer democratie: zo is het in juni dertig jaar geleden dat soldaten in tanks het Plein van de Hemelse Vrede ontruimden. De protesten in 1989 begonnen als activisme van studenten en leraren op de PKU-campus, die een reputatie heeft als het om radicaal engagement gaat. Vandaar dat Qiu nu al zorgt voor doodse stilte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden