Vijf redenen waarom u Peter Altmaier moet leren kennen

Peter Altmaier (59) is de chef van de kanselarij van Angela Merkel en haar belangrijkste vertrouweling. Hij is een van de machtigste politici van Duitsland.

Beeld Berto Martinez

1. Oplossing voor al Merkels problemen

Als bondskanselier Angela Merkel een belangrijke klus heeft, roept ze de hulp in van Peter Altmaier. Sinds 2013 bestiert Altmeier haar kanselarij, wat in Duitsland geldt als een ministerspost. Bij Altmaier komen veel lijntjes samen: hij onderhoudt contact met alle ministeries, deelstaten en de geheime dienst. Zijn stijl is, voor een Duits politicus, losjes. Als iemand Merkel moet verdedigen in een talkshow, schuift Altmaier aan. In september 2015, op het dieptepunt van de vluchtelingencrisis, benoemde Merkel hem tot coördinator van het hele vluchtelingenbeleid. Daarmee zette ze de minister van Binnenlandse Zaken en partijgenoot Thomas de Maizière, op een zijspoor.

2. Man achter CDU-verkiezingsprogramma

In het voorjaar greep Merkel opnieuw naar haar geheime wapen: ze maakte Altmaier verantwoordelijk voor het verkiezingsprogramma van de CDU. Vanuit de SPD klonk kritiek: een minister die het programma voor zijn partij schrijft, doorkruist dat niet scheiding van verantwoordelijkheden? De pragmatische oplossing van Merkel en Altmaier: hij schreef niet vanuit de kanselarij, maar aan een bureautje in de partijcentrale van de CDU. En hij deed het als vrijwilliger.

3. Lid van de 'pizzaconnectie'

Nee, dat is geen grap over Altmaiers lichaamsomvang, al drijft hij daar zelf graag de spot mee. 'Ik ben een barokke verschijning', zei hij ooit. En: 'Als je het letterlijk neemt, bekleed ik de meest gewichtige ministerspost.' Nee, de 'pizzaconnectie' is het oudste samenwerkingsverband tussen CDU en de Groenen. In de jaren negentig ontmoetten jonge politici van beide partijen elkaar regelmatig in een pizzeria in Bonn. Deze gesprekken hebben blijvende invloed gehad op het denken van Altmaier en hij betreurde het daarom dat deze week de coalitiebesprekingen met Groenen en de FDP zijn mislukt.

4. Helmut Kohl vond hem te links

Verdacht links, vonden oudere CDU'ers Altmaier toen hij in 1994 in het parlement kwam. Hij pleitte in die tijd voor meer aandacht voor het milieu, maar ook voor de rehabilitatie van soldaten die onder het naziregime uit de Wehrmacht gedeserteerd waren. Een volksvertegenwoordiger van de CSU vond dat zo schokkend, dat hij alle decorum verloor. 'Ze moesten jullie met een heggenschaar de ballen afsnijden', schreeuwde toenmalig CSU-er Wolfgang Zeitlman Altmaier en zijn medestanders toe.

5. Hij spreekt vloeiend Nederlands

Altmaier leerde onze taal toen hij na zijn studie een paar jaar als Europees ambtenaar in Brussel werkte. Als hij een Nederlandse journalist ontdekt, spreekt hij die het liefst in z'n moerstaal toe. In 2016 was hij gastspreker op een persdiner van de Nederlandse Ambassade. Tien minuten stonden er voor zijn praatje gepland. Hij praatte meer dan een uur, in het Nederlands.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden