AchtergrondHaibatullah Akhundzada

Vijf redenen waarom u Haibatullah Akhundzada moet leren kennen

Talibanleider Mullah Haibatullah Akhundzada verwierp deze week het voorstel van de Afghaanse regering om een wapenstilstand in acht te nemen.

null Beeld Berto Martinez
Beeld Berto Martinez

1. Hij neemt de regering niet serieus

President Ashraf Ghani stelde een wapenstilstand van drie maanden voor, maar Akhunzada wees die deze week af. Hij beschouwt de regering als ‘marionet’ van de Amerikanen, die hij steevast ‘de bezetter’ en ‘het invasieleger’ noemt. De Taliban willen wel onderhandelen met de VS. ‘Oprecht, transparant en doelgericht.’ Het doel staat hem helder voor ogen: een staat op islamitische grondslag, soevereiniteit, en het vertrek van alle buitenlandse troepen. In Qatar werden dit jaar al ‘verkennende gesprekken’ gevoerd tussen Amerikaanse diplomaten en de Taliban. De Amerikanen vinden, anders dan de Taliban, dat een vredesakkoord alleen gesloten kan worden met de Afghaanse regering. De VS willen slechts bemiddelen. Ook Rusland wierp zich deze week op als bemiddelaar. De Taliban toonden belangstelling, de VS en de Afghaanse regering zien er niets in.

2. Hij koppelt diplomatie aan geweld

In 2016 tradt hij aan als ‘Opperste Leider’ van de Taliban nadat zijn voorganger, Mullah Akhtar Mansour, was gedood door een Amerikaanse drone. Mansour zou hem in zijn testament als opvolger hebben aangewezen. Haibatullah (de naam betekent ‘geschenk van God’) Akhundzada voerde de jihad verder op. Afghaanse veiligheidstroepen waren het voornaamste doelwit, maar burgers werden niet gespaard. Bij de onverwachte aanval op de stad Ghazni, eerder deze maand, vielen ten minste 35 slachtoffers onder de bevolking. Volgens Afghaanse analisten zaten de Taliban ook achter de raketaanval, dinsdag, op het presidentiële paleis in Kabul.

3. Strijder en geestelijk leider

In de jaren tachtig streed hij tegen de Russen die zijn land waren binnengevallen. Hij werd vooral bekend – en berucht – nadat de Taliban in de jaren negentig de macht hadden gegrepen. Als rechter velde hij vonnissen krachtens de sharia: executies in het openbaar, het afhakken van ledematen. Nadat het Taliban-bewind in 2001 was verdreven door de VS en hun bondgenoten, klom hij op tot de belangrijkste geestelijk leider van de opstandelingen.

4. Verblijfplaats onbekend

Hij werd in 1961 geboren in de zuidelijke provincie Kandahar, de latere bakermat van de Taliban. Waar hij zich heeft opgehouden sinds de Taliban de macht verloren, is niet bekend. Volgens sommige bronnen leeft hij in buurland Pakistan, waar ook andere Talibanleiders hun toevlucht zochten (net als Al Qaida-aanvoerder Osama bin Laden, die er door Amerikaanse elitetroepen werd gedood). In de Pakistaanse stad Quetta leidde hij eerder een madrassa, een religieuze school.

5. Zo vader, zo zoon?

In de zomer van 2017 meldden bronnen binnen de Taliban dat een zoon van Akhunzada was omgekomen bij een zelfmoordaanslag op veiligheidstroepen. Het is nooit bevestigd, maar een woordvoerder noemde de aanslag ‘een bewijs van zijn vaders toewijding’ aan de jihad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden