Vijf redenen waarom u Bainimarama moet leren kennen

Josaia Voreqe (Frank) Bainimarama (63) is premier van de Republiek Fiji en een van de leiders van de klimaatbeweging van kleine eilandstaten.

null Beeld Berto Martinez
Beeld Berto Martinez

1. Hij introduceert de eerste klimaatobligaties

Woensdag kondigde premier Bainimarama aan dat Fiji komende maand voor 50 miljoen dollar aan groene staatsobligaties gaat uitgeven. Het is volgens de Wereldbank de eerste staatslening die wordt geïntroduceerd om geld op te halen voor klimaatbeleid. Het geld wordt gebruikt om Fiji aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering, zoals zeespiegelstijging en meer extreem weer. Een klein deel gaat naar het terugdringen van de CO2-uitstoot.

2. Hij klom op van matroos tot opperbevelhebber

Bainimarama werd op 27 april 1954 geboren in het dorp Kiuva op Viti Levu, in wat toen nog de Britse kolonie Fiji was. Hij werd opgeleid door paters maristen in Suva en monsterde in 1975 aan bij de marine. Daar klom hij na trainingen in Nieuw-Zeeland, Australië, Maleisië en de VS op tot admiraal en (in 1999) opperbevelhebber. Ook nam hij deel aan de VN-vredesmissie in de Sinaï.

3. Hij pleegde tweemaal een staatsgreep

Na een coup tegen de etnisch Indiase premier Mahendra Chaudhry in 2000 pleegde Bainimarama een tegencoup en leidde een jaar lang een militair interimbewind. In 2006 pleegde hij opnieuw een coup, ditmaal tegen premier Laisenia Qarase, naar eigen zeggen om een eind te maken aan de corruptie en de discriminatie van de etnische Indiërs, afstammelingen van koloniale contractarbeiders die 40 procent van de bevolking van Fiji uitmaken. Hij werd president en daarna premier, maar schoof verkiezingen voor zich uit, wat hem een reputatie opleverde als dictator en Fiji als 'Bainimarama Republic'. Het land werd uit het Britse Gemenebest en het Pacific Island Forum gegooid.

4. Hij bekeerde zich tot de democratie

In 2014 trad Bainimarama af als militair leider om mee te doen aan de eerste verkiezingen sinds de coup. Hij zei zich tot de democratie te hebben bekeerd. Dat zou blijken uit de nieuwe grondwet die hij een jaar eerder had ingevoerd, waarin de etnische Indiërs voor het eerst volledig stemrecht hadden gekregen. Hij won de verkiezingen glansrijk, met 59 procent van de stemmen.

5. Hij ontpopte zich als klimaatactivist

Hoewel zijn vulkanische archipel minder kwetsbaar is dan laaggelegen atollen als Tuvalu of Kiribati, beseft Bainimarama dat ook Fiji wordt bedreigd door de gevolgen van klimaatverandering. Hij ontpopte zich in de aanloop naar de klimaattop van Parijs in 2015 dan ook als klimaatactivist. Komende maand mag hij de klimaattop COP23 in Bonn voorzitten. Hij zei deze week dat het 'absolute noodzaak' is dat de lidstaten zich blijven houden aan het meest ambitieuze scenario: de opwarming beperken tot een relatief veilige 1,5 graad Celsius.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden